click..click

...follower...tqvm..

Nov 2, 2009

Sup Ayam..berendam kacang tanah....


Jangan hiaranlah kalau masakan dapurku berasap..asyik buat sup dan resepi berebus saja,..ini kerana suami saya tu ada darah campuran cina, jadi dia nie tak berapa suka masakan yang ada santan. Kalau masak kari je bubuh santan. sedangkan masakan menggunakan santan tu my favret.Jadi kali nie dapurku berasap masak ayam sup bersama Kacang Tanah.


Sup ayam amat sesuai untuk dimakan anak2 yang masih kecil. Sup ayam bila ditambah dengan kacang tanah, mampu menghilangkan panas badan.Nie juga resepi dari ibu mertua...

BAHAN-BAHAN

setengah ekor ayam(dipotong)
kacang tanah (direbus terlebih dahulu dibuang kulit)
bawang merah (ditumbuk)
bawang putih(ditumbuk)
sedikit halia(diketuk)
sebiji bawang besar
 perasa secukupnya

CARA-CARA MEMBUATNYA


  • Didihkan air , bila mendidih bubuhkan bawang besar(sebiji2)


  • bawang merah dan putih


  • sedikit halia


  • masukkan pula ayam


  • bila ayam dah empuk


  • bolehlah masukkan kacang tanah


  • bubuhlah perasa ikut selera masing2.















2 comments:

  1. Salam kak, 1st time tgk sup ayam letak kacang tanah..mg style org sana ye kak...

    ReplyDelete
  2. takde lah zura....sekali-sekala buat campur kacang tanah,agak lama juga merebus kacang tanah tu supaya btul2 lembut... sup ayam yg biasa tu ada juga, tapi yang nie. menurut ibu mertua saya, untuk menghilangkan panas badan, ibu mertua saya tu, berbangsa cina(mualaf)...:)

    ReplyDelete

KongsiResepi

Rehat Sekejap...