kali nie dapurku berasap memperkenalkan salah satu lagi masakan tradisional sarawak..Ayam Pansuh Modern. Dinamakan ayam pansuh modern kerana, ayam nie dimasak menggunakan kaedah stim, Asal resepi nie ialah ayam dimasak di dalam buluh. Sebagai ibu yang berkerja dan menguruskan tiga orang anak, tak sempat pula nak masak menggunakan buluh..
Memang rasanya taklah sesedap ayam yang dimasak menggunakan buluh..tapi adalah juga rasa Ayam Pansuh....
BAHAN-BAHAN
Setengah ekor ayam(dipotong) mengikut citarasa masing2
daun Ubi kayu(diramas)..(kuantiti bergantung pada citarasa masing2, biasa saya beli RM1.00
3 batang serai(diketuk)
4cm halia(diketuk)
sekuntum bunga kantan (dipotong)
4 biji bawang merah(ditumbuk)
4 ulas bawang putih(ditumbuk)
perasa secukupnya
CARA-CARA MEMBUATNYA:
- daun ubi kayu diramas dengan mnggunakan sedikit garam dan digaul bersama ayam
- masukkan serai, halia, bawang merah dan putih yang telah ditumbuk kedalam ayam tadi
- masukkan juga bunga kantan yang telah dihiris memanjang
- Gaulkan kesemua bahan dan dibubuh perasa
- lepas tu masukkan ke dalam pengukus
- dikukus selama lebih kurang 30 minit
- makanlah semasa panas2.
wahhh...tengok resipi, gtee sedap ayam ni!!!
ReplyDeleteni kali pertama dgr ayam pansuh ni...mesti cuba la..
ReplyDeleteye ke.....dekat Sarawak...masakan nie agak trkenal juga, actually masakan tradisional masy.Dayak.Yang sebetulnya mereka memasak mnggunakan Buluh, macam org mmbakar lemang. Tu lagi sedap....:)
ReplyDeleteGreat recipe!
ReplyDeleteYour photo and its’ source have been featured on the World Food Guide website:
http://worldfood.guide/photo/ayam_pansuh_1377/
terima kasih ya... mohon copy untuk simpanan sendiri
ReplyDelete