Apa itu karibang?....Karibang tu ubi keledek...kalau di Sarawak dipanggil "karibang"...
Entry kali nie masih berkisar ttg durian, kak watie maaf lah ye...durian lagi,
rugilah kak watie tak makan durian, sedap tau...
Saya kalau buat bubur duian suka mencampurkan ubi keledek, kedua2nya lembut je masuk ke dalam mulut..bagi yang belum mencuba, resepi bubur durian dicampur dgn ubi keledek, bolehlah mencuba..Untuk resepi nie saya campurkan dengan sebiji telur, untuk memekatkan kuah..
BAHAN-BAHAN BUBUR DURIAN
8-10 ulas durian
4 biji ubi keledek( dipotong dadu) dan direbus
1biji telur ayam2 cawan santan pekat
1 cawan air
2 helai daun pandan
gula melaka(ikut citarasa)
sedikit gula(kalau gula melaka dah manis tak payah bubuh gula)
- Didihkan santan bersama , gula melaka, daun pandan,
- Kacau di atas api yg perlahan
- setelah hampir mendidih baru masukkan durian (beserta biji)
- Masukkan telur yang telah dipukul, gaul pelahan
- terus matikan api
- siap untuk dihidangkan...
sedapnya bubur durian tinta tuu!!! akak pulak lbh suka buat serawa durian utk di makan ngan roti atau pulut!! pun sedap gak!!!
ReplyDeleteyummy yummyy
ReplyDeletehu hu hu. Sedap ttuuuu. Salam kenal dari kak gerau. Roti kosong ada? nak cecah ngan bubur durian.he he he
ReplyDelete