click..click

...follower...tqvm..

Nov 10, 2009

Daging Masak Lada Hitam Sarawak...


Sarawak memang terkenal dengan Lada Hitamnya...Selain digunakan dlm masakan lada hitam digunakan juga dlm bidang perubatan. ..begitu juga sekarang sudah ada Gula-gula lada hitam.
Dalam bidang kosmetik??...takde lagi rasanya..

Setelah merujuk beberapa buah blog dan juga MyR...terhasillah daging lada hitam nie..Adunan telah diubah suai mengikut bahan2 yang tinta ada...Masakan nie saya rasa amat bersesuaian dimakan oleh ibu-ibu yang baru habis bersalin, sebab ia  mampu memanaskan badan luar dan dalam. Memang betul-betul panaslah badan setelah memakan Daging masak Lada Hitam nie....Selamat mencuba....
 

BAHAN-BAHAN....
 

 
1/2 kilo daging-dihiris
8 ulas bawang putih ditumbuk(saya suka guna byk bawang putih)
2 biji bawang besar(dihiris)
1 sudu kecil kicap manis
1 sudu kecil kicap masin
1 sudu besar sos tiram
1 sudu besar sos lada Hitam
1 sudu besar lada hitam ditumbuk
1inci halia dihiris panjang2
minyak masak utk menumis

 
CARA-CARA MEMBUATNYA.......
 
  • Tumis bawang putih, halia, masukkan daging dan lada hitam.
  • Biar daging empuk sedikit. masukkan air .
  • Masukkan sos tiram, kicap masin,kicap manis, bawang besar,  halia dan sedikit air.
  • Gaul sebati, dan bila daging sudah empuk angkat.

 

 

 


 

4 comments:

  1. semlm akak pun buat daging black pepper!! anak2 suka!!

    ReplyDelete
  2. saya makan sikit je K Ain....sebab ada masalah sembelit..

    ReplyDelete
  3. E-na suka masakan yg guna lada hitam ni..

    ReplyDelete
  4. tinta.....teliuq la nengok daging tu...meh pindah dok kt penang la..hihihi..ari2 tapau kt umah tinta je...boleh x???????

    ReplyDelete

KongsiResepi

Rehat Sekejap...