Kari lagi ..entry dapurku kali nie...dalam seminggu tu mesti kena buat kari, sebab kari antara makanan kegemaran suami...orang kata kalau nak memikat suami kena memikat perutnya...ye ke?...Harap-harap begitulah hendaknya.....
BAHAN-BAHAN:
Dalca tulang daging...
1/2 kilo tulang daging
dal( 1/2 kilo)
kacang panjang (di potong)
2 biji cili merah dihiris
4 biji terung ungu dipotong
1 batang lobak merah dipotong
kari daging adabi(dlm 6 sudu besar)
tomato di belah
kentang dipotong
bawang merah(dikisar)
bawang putih(dikisar)
bawang besar dihiris
sedikit halia
minyak masak(diketuk)
air asam jawa
santan secukupnya
sedikit garam dan gula.
CARA-CARA
- Dal, direbus terlebih dahulu , ketepikan
- Tumiskan bawang merah,putih bersama sedikit halia,
- masukkan kari bersama air asam jawa,santan,
- masukkan tulang daging
- bila tulang dah empuk masukkan dal yang telah direbus
- masukkan dahulu lobak dan kentang
- masukkan sayur kacang,terung,,tomato,bawang besar,
- bubuhlah perasa
- bila sayur dah masak tutupkan api.
wahhh..mesti sedap ni klu dpt mkn ngan roti prata ke, roti bum ke. roti jalan pun kaw!!!
ReplyDeleteEmmm... memang kegemaran akak tu! lebih-lebih lagi makan dgn roti canai...
ReplyDeleteCicah dengan roti pun sedap ni....nak sepiring boleh!!Nak cicah ngan roti munga akak!
ReplyDelete