Kari lagi...entry dapurku berasap kali nie...cuma dengan menggunakan ikan pari. Selain di masak asam pedas, ikan pari juga agak sedap dibuat kari.......
BAHAN-BAHAN
1/2 kilo ikan pari
serbuk kari (saya biasa gunakan kari segera jenama A1 dan dicampurkan dgn sedikit kari adabi)
5 ulas bawang merah di kisar
sedikit halia (di ketuk)
Air asam jawa
sayur bendisedikit halia (di ketuk)
Air asam jawa
Tomato di potong
bawang besar (di potong dadu)
santan(kalau takde pun takpa)
- Tumiskan bawang merah bersama sedikit halia,
- masukan kari segera bersama sedikit kari adabi,
- masukkan air asam jawa ,
- bila dah mendidih masukkan sayur bendi dan tomato diikuti bawang besar,
- bila sayur dah hampir masak,masukkan santan,
- lepas tu masukkan ikan pari....Siap untuk dimakan.
akak tak pernah jumpa lg any ikan pari masak kari. ikan pari kat sini popular bakar atau masak asam pedas je!!
ReplyDeleteWow, sedapnya nampak kari tuh!!! :)
ReplyDeleteain....sedap juga ikan nie dibuat kari,,...cubalah...
ReplyDeleteLove...kalau love masak kari lagi sedap..tengok le kat blog Love...mcm rempah ada..
cantik bendi tu posing! rajin cikgu tinta memasak...
ReplyDelete