TintaCyber sebenarnya pengemar sayur labu kuning nie..
Lebih-lebih lagi kalau masak lemak,
tetapi kita nie memasak kena ikut selera suami,
suami tak berapa gemar makan masak lemak,
jadi saya masak rebus je labu nie...
Saya campurkan daun singkel(mcm dlm gambar di bawah),
kat tempat lain nama apa ya daun tu?..
kalau kat Kuching dipanggil daun singkel...
daun nie baunya wangi, dicampur pula dgn daun kunyit.....resepi nie ciptaan saya sendiri......
BAHAN-BAHAN
BAHAN A
1/2 biji labu kuning (dipotong dadu)
Daun singkel ikut suka byk mana(satu ikat)
daun kunyit di hiris
BAHAN B
4 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
sebatang serai( diketuk)
udang kering(dlm dua ringgit)
cili hidup
Kesemua bahan di atas ditumbuk)
garam
satu buku kiub ayam
CARA-CARA
- Rebuskan air secukupnya hingga mendidih
- masukkan kesemua bahan B
- biarkan mendidih sebentar
- masukkan labu,
- bila Labu dah betul2 lembut
- baru masukkan daun singkel dan kunyit
- Terus tutup api supaya daun2 tak layu....
inilah rupa daun singkel...dan daun kunyit yang telah dipotong
salam dan selamat pagi cikgu,
ReplyDeletenak tanya nih.
daun singkel tu daun apa ye cikgu
ada nama lain kah cikgu
Ye lah cikgu, akak pun nak tau gak daun singkel tu apa..
ReplyDeletelabu tu memang kegemaran akak..mak akak pun suka kami anak beranak suka..ikut sunnah nabi..sebab nabi pun suka makan labu :D
gaya ghopernya mcm daun bebuas@buas-buas. coraknya ler mcm daun tu...ermmm tgk pendapat org len plak. Tau daun tu?
ReplyDeletedaun tu sebenarnya sejenis ulam-ulaman, boleh diulam dgn sambal belacan juga, takde nama lain..:)
ReplyDelete"Daun Singkel" Dialect Sarawak
ReplyDelete"Daun Bebuas" or "Daun Buas-Buas" di Bahasa Malaysia
Kalau tak silap lah.....cuba google kan...