Kalau buat mee hoon goreng...kena goreng putih mcm nie, baru anak2 daat makan, kalau goreng dgn sos atau cili, takut mereka ingat mee tu pedas pula. Untuk resepi nie saya ambil dari majalah(koleksi pribadi), tapi tak ikut sangat pun resepinya...di taip untuk rujukan saya sendiri dan sesiapa yang nak mencuba Mee Hoon goreng Chinese Style.....
10 ekor udang fresh(ikutlah nak byk macamana)
2 sudu besar udang kering
3 ulas bawang merah di
3 ulas bawang putih
2 sudu kecil serbuk lada hitam (fresh)(optional)
100 gram kobis atau sawi yang telah dihiris kecil-kecil(optional)
2 batang daun bawang atau (daun sup) dihiris
Garam secukup rasa
CARA-CARA MEMBUATNYA;
- Mee hoon dicelur dalam air panas hingga lembut.
- Panaskan minyak dan tumis bahan tumbuk hingga naik bau.
- Bila nampak dah agak garing, masukkan Udang.
- Bila udang agak masak, masukkan sayur kobis atau sawi.
- Kacau selama 2 minit.
- Kemudian masukkan garam dan serbuk lada hitam.
- Masukkan mee hoon dan kacau rata.
- Kemudian masukkan daun bawang, kacau sekejap, bila nampak agak layu, tutup api.
Ohhh, anak saya baru berumur 1 tahun setengah dah suka makan makanan pedas, mee siam, pucuk ubi masak sambal belacan dia suka. Kalau masak sayur yang clear stir-fry punya, dia tak suka makan pulak! Kasi ludah keluar pulak sayur tu!
ReplyDelete:-)