click..click

...follower...tqvm..

Enam hukum menjadi seorang yang bahagia

WaHai Diri..........

1) Bebaskan hati dari kebencian.
2) Bebaskan minda dari kebimbangan.
3) Belajar mensyukuri apa yang ada.
4) Hidup mudah dan bersederhana.
5) Banyak memberi dan kurang meminta.
6) Hadapkan hati pada Allah.

dipetik drpd; Dr. Tengku Asmadi bin T. Mohamad

Nov 15, 2009

Nasi Goreng Dabai


Terlebih dahulu bagi kawan-kawan yang selalu bertanya khabar
dgn tintacyber minta maaflah..
dapurkuberasap ada masalah sikit. Nasib baik tak terbakar tau,
 harap sudilah baca kisah tragik nie...
nak tahu kenapa terpaksa buat renovation.
Masa Laptop on, tintacyber nie sibuk memasak,
tak tahu macamana my hubby tutup Laptop nie,
 habislah berubah layout Dapurkuberasap.....
(apa yang dibuat masih menjadi tanda tanya).....
nie tengah buat renovation balik..huhuhu.....
sekarang nie tintacyber guna broadband,
kawasan kita nie takde line streamxy...
macam kura2 lah line broadband nie,
 sekejap laju skejap putus, ikut angin..

Disamping tu sempat juga buat entry nie...Nasi Goreng Dabai....
Rasanya kat semenanjung tanah melayu takde buah dabai, Bagi yang belum pernah
 melihat buah dabai, ada gambar kat bawah tu. Buah dabai nie kat Kuching pun takde,
diimport dari Sibu, Kapit atau Sarikie. aling murah sekilo RM10..
ada yang mencecah RM28 sekilo..ikut gred buah tu, kalau makin mahal,
 isinya lemak biji kecil dan isi tebal(mcm gred buah durian rasanya).

Rasa buah dabai nie, lemak, lebih lemak dari buah kelapa sawit,
tapi isi dia tak berserabut mcm isi kelapa sawit. Buah  nie juga ikut musim...
Panjang sangat bercerita kali nie...layanlah pula resepi kat  bawah






BAHAN-BAHAN NASI GORENG DABAI

Bahan (A)
4 mangkuk nasi(utk empat orang)
5 biji buah dabai (dibuang biji)
(dabai digaul dgn nasi)

Bahan(B)
4 ulas bawang merah dihiris
3 ulas bawang putih
minyak untuk menumis
isi ayam atau udang
garam secukupnya
kiub ayam

CARA-CARA MEMBUATNYA

  • Tumiskan bahan B sehingga naik bau,


  • masukkan bahan A


  • Bolehlah ditambah kiub ayam dan garam perasa mngikut citarasa masing-masing


  • siap untuk dihidangkan








nie lah buah Dabai..................

7 comments:

  1. buah dabai tu buah apa ye..?? ada nama lain ke..??

    ReplyDelete
  2. isshhh...nape tak nmpak komen tuuu..???

    ReplyDelete
  3. 1st time gr n tgk buah dabai...ni klu nk mkn kena g umah tinta lah yer...

    ooo patut le 2 3 ari ni x nmpk tinta..he he mcam bole nampak lak..

    ReplyDelete
  4. kak ain...Dabai takde nama lain..memang dabai..thanks le kak ain rajin menjenguk Tinta..taklama lagi mmg betul2 hangus dan berasap blog tinta nie..huhuhu..
    E-na...sekarang nie cuti skolah..line kat rmh ikut angin..kdg2 ok..kdg ko...kalau kat pjabat dulu...masa free2 bleh juga dgn cepat mlawat rmh(blog)..kwn2..:)

    ReplyDelete
  5. dkt sabah buah dabai ni namanya kembayau :)

    ReplyDelete
  6. Huhuhu....1st nak try buat nasi goreng dabai hari ni setelah 4tahun menetap di sibu...
    Harap2 menjadi.... Semalam try buat dabai goreng bilis, my hubby ckp sdap....tq share recipe...

    ReplyDelete
  7. Sy org semenanjung dpt rasa nasi ini di bazar saberkas miri.sedap n bikin jatuh cinta..hihi.kat mana blh beli buah itu ya.

    ReplyDelete

KongsiResepi

Rehat Sekejap...