click..click

...follower...tqvm..

Nov 5, 2009

Dalca tulang daging..borneo style


 

 

 


Kari lagi ..entry dapurku kali nie...dalam seminggu tu mesti kena buat kari, sebab kari antara makanan kegemaran suami...orang kata kalau nak memikat suami kena memikat perutnya...ye ke?...Harap-harap begitulah hendaknya.....

BAHAN-BAHAN:

Dalca tulang daging...

 

 

 
1/2 kilo tulang daging
dal( 1/2 kilo)
kacang panjang (di potong)
2 biji cili merah dihiris
4 biji terung ungu dipotong
1 batang lobak merah dipotong
kari daging adabi(dlm 6 sudu besar)
tomato di belah
kentang dipotong
 bawang merah(dikisar)
bawang putih(dikisar)
bawang besar dihiris
sedikit  halia
minyak masak(diketuk)
air asam jawa
santan secukupnya
sedikit garam dan gula.

 

 

 CARA-CARA
  •  Dal, direbus terlebih dahulu , ketepikan
  • Tumiskan bawang merah,putih bersama sedikit halia,
  • masukkan kari bersama air asam jawa,santan,
  • masukkan tulang daging
  • bila tulang dah empuk masukkan dal yang telah direbus
  • masukkan dahulu lobak dan kentang
  • masukkan sayur kacang,terung,,tomato,bawang besar,
  • bubuhlah perasa
  • bila sayur dah masak tutupkan api.

 

 

 

 


 



 

3 comments:

  1. wahhh..mesti sedap ni klu dpt mkn ngan roti prata ke, roti bum ke. roti jalan pun kaw!!!

    ReplyDelete
  2. Emmm... memang kegemaran akak tu! lebih-lebih lagi makan dgn roti canai...

    ReplyDelete
  3. Cicah dengan roti pun sedap ni....nak sepiring boleh!!Nak cicah ngan roti munga akak!

    ReplyDelete

KongsiResepi

Rehat Sekejap...