Tau mil nama sayur seperti yang terdapat dalam gambar. Saya nie pengemar apa2 jenis tauhu. Menurut sumber2 yang pernah tinta baca kalau kita mengandungkan tauhu nie elok dimakan. Supaya anak yang lahir putih melepak. Mungkin juga ada kebenarannya. Semasa mengandungkan Aiman dan Alya saya nie gemar makan tauhu, apabila anak lahir, terutama yang petama sebab jaga pemakanan, Kulitnya betul2 putih. Mengandung yang ketiga pula, saya dah tak berapa jaga pemakanan, apa saja masuk. Anak yang ketiga kulitnya baisa saja. Apa2pun mungkin itu hanya kebetulan. tapi kalau air susu, sir soya memang elok untuk sesiapa yang berbadan dua...
BAHAN-BAHAN TAU MIL WIF TAUHU JEPUN
4 batang tauhu di potong dan digoreng
tau mil 1/2 kilo
isi ayam dicincang halus(saya tak bubuh), kalau ada sedap lagi
5 biji bawang merah dikisar
1 sudu besar soso tiram
sedikit pati ayam
minyak untuk menumis
CARA-CARA MEMBUATNYA
1/Panaskan minyak dan tumis bawang sehingga naik bau
2/Masukkan isi ayam,sos tiram,dan pati ayam
3/Masukkan sayur(tau mil) dan akhir sekali masukkan tauhu jepun yg telah digoreng.
4/Terus matikan api
nyaman juak rupa tofu n tau mil ya...mesti bselera jak mkn png2 ngan nasik
ReplyDeleteHi Kak!! Love pun peminat tofu!!! Any kind!! ;)
ReplyDeleteSedapnya ur dish tuh! ;) nakkkkkkkkkkk
tofu telur jepun ni memang sedap. kalau yang masak letak tepung jagung tu lagi sedap ek.
ReplyDeleteTinta....sayur tau mil tu kat mana ada jual? kat pasar minggu satok ada ker? camner rupanya kalu belum masak tu...hehehhe byk lak soklannya.
ReplyDelete