Selalu buat sup, kalau tidak ikan, ayam, sayur dan kali nie pula tinta buat Sup daging. Boleh dimakan semua peringkat usia. Terutama kalau ada anak2 yang masih kecil..campur dengan kentang, anak2 akan ratah aje kentang tu...sup kalau kentang nya digoreng dahulu sebelum dimasukkan ke dalam sup, pada pandangan Tinta, agak sedap ,cuma berminyak sikit...Resepi kat bawah nie tinta ambil daripada buku resepi koleksi pribadi...:)
Resepi Sup bebola Daging
BAHAN A
500gm daging cincang
100gm bawang merah
1 batang serai
2 helai daun limau purut
(semua bahan di atas dicincang halus/blend)
BAHAN B
5 ulas bawang merah dikisar
4 ulas bawang putih dikisar
1 paket rempah sup
2 sudu lada sulah
kentang secukupnya(digoreng dahulu)
Garam secukupnya
daun sup
bawang goreng
CARA-CARA MEMBUATNYA
1. gaul rata bahan A, bentukkan menjadi bebola
2. tumiskan bahan tumisan. (bahan B)
3. masukkan air, rempah sup, lada sulah, garam dan serbuk perasa.
4. masukkan bebola daging ke dalam air
5. bila bebola sudah timbl itu menandakan bebola daging sudah masak
6. bolehlah dihidangkan bersama daun sup dan bawang goreng.
Tinta..campak bihun ke mee ke kue teow jadi lah noodle bersup....pun sedap jugak kan!!!
ReplyDeleteSalam kak tinta, mmg nampak sedap sup ni kak :)
ReplyDeletekak watie..mmg pun...nanti update mee sup pulak..
ReplyDeleteazura...wah seronok nya bercuti ke Singapore...best nyee..
Salaam ..Tinta,
ReplyDeleteSedaap nyer.. lapaar la
sop la pulak no...sedapnya klu pekena ngan mee
ReplyDelete