Resepi Stik/Steak ikan nie memang senang disediakan dan sedap pula dimakan.Saya perolehi resepi nie daripada buku yang saya beli yang di tulis oleh Chef hanieliza. dalam blog beliau pun ada juga resepi nie.
Minta izin Chef saya C n P. Tetapi saya ada tambah sedikit bahan. Saya bubuh juga lada hitam yang sudah ditumbuk. memanaskan badan, al-maklum sekarang nie musim hujan.
Steak nie sedap juga dimakan bersama sambal kicap.
BAHAN-BAHAN
ikan dipotong nipis(ikan tongkol atau tenggiri)
serbuk lada sulah
serbuk lada sulah
garam
kunyit
sos lada hitam
satu sudu kecil lada hitam(ditumbuk)
CARA-CARA MEMBUATNYA:
1 Perapkan ikan dengan lada sulah,lada hitam,sedikit sos lada hitam, garam dan kunyit selama 30 minit.
2. Bakarkan dalam non-stik pan sehingga nampak garing.(saya bakar dlm oven)
cuti sekolah ye, bole masak mcm2 kan...sedap tu makn ngan nasi panas!
ReplyDeleteMemang lazat...memang sedap...nasib baik Tinta masak ikan kan...Akak boleh mengendeng kan....boleh tak???
ReplyDeletenampak sdappp stik ikan ni...nyumnyummm....
ReplyDeleteSedapnya ikan goreng camni...makan ratah camtu jer pun sedap...
ReplyDeletee-na...ya sekarang nie cuti skolah..duduk rmh je..cuba pelbagai resepi...my hubby outstation...
ReplyDeletekak watie...silakan..tulang jgn lupa bagi kucing kak watie yg dlm gambar tu...tpi kucing tu mkn wiskerskan...hihi
Noorsha....boleh cuba resepi nie...:)
Wow, looks so delicious lor ur fish steak!!! Errr...i'm drooling right away! ;)
ReplyDeletesedapnyaaa!boleh cuba nanti ni.
ReplyDelete