Inilah rupa buah Dabai.yang telah dipisahkan dari biji....sebelum nie pernah juga buat entry ttg buah dabai nie...Nasi Goreng Dabai. Kalau nak melihat buah Dabai tu Klik kat Sini.
Pusuk tu bahasa sarawak yang bermaksud Ikan bilis. resepi nie senang je di buat.
BAHAN-BAHAN
2 bawang besar dipotong panjang
ikan bilis secukupnya(digoreng)
2 biji cili hidup dihiris
10 biji Buah dabai di buang biji
minyak untuk menumis
garam dan serbuk perasa secukupnya
CARA MEMBUATNYA
1/tumiskan bawang sehingga naik bau
2/masukkan pula cili
3/masukkan buah dabai dan juga ikan bilis
4/masukkan pula garam secukup rasa
Salam..Mcm mane eh nk kemaskan buah dabai tu?..just buang biji?..kulit die?..nak try buat ni..huhu ^_^
ReplyDelete