click..click

...follower...tqvm..

Enam hukum menjadi seorang yang bahagia

WaHai Diri..........

1) Bebaskan hati dari kebencian.
2) Bebaskan minda dari kebimbangan.
3) Belajar mensyukuri apa yang ada.
4) Hidup mudah dan bersederhana.
5) Banyak memberi dan kurang meminta.
6) Hadapkan hati pada Allah.

dipetik drpd; Dr. Tengku Asmadi bin T. Mohamad

Dec 7, 2009

Resepi Mee Belacan...


Mee belacan antara mee yang sebarisan dengan laksa Sarawak...tetapi belum famous mcm laksa Sarawak. Sesiapa yang minat makan belacan, bolehlah mencuba mee nie, tapi takdelah rasa belacan sgt. Cuma antara ramuannya sudah pasti ada belacan. Mee nie sebenarnya juadah semasa Hari raya Aidil Adha hari tu, baru ada masa nak update. Disediakan oleh my sis in Law..Puan Emilin yang bertugas di Bintulu. Resepi pun dari beliau. Terima kasih banyak2. Sebenarnya saya nak menyimpan resepi nie, jadi update juga dlm blog, untuk rujukan diri sendiri dan rakan2 blogger. Kalau di Sarawak, belacan yang sedap dan glamour(belacan pun ada yg glamour dan ada yg tidak..hihi), Belacan dari Bintulu atau Miri. Sekilo Rm 30.00.


BAHAN-BAHAN

Mee Hoon Belacan

*(utk sebungkus meehon - mkn untuk 5-6 org)


Bhn A
Bwng Putih (5 ulas)
Bwng Merah (4 ulas)
Bwng Besar (1 ulas)
Udang kering (1 sudu besar)
Belacan (1 sudu besar)
Kepala Udang Payak (dlm 20 kepala)
Cili Padi (4)
Cili Hidup (2)
*jika mahu pedas boleh tambah cilinya
Pati belacan (brand Knorr)
Pati ayam (brand Knorr)

Bhn B
Meehoon (celur)
Sotong Kembang (celur + hiris kecil)
Timun (hiris kecil)
Kacang  tanah diTumbuk

Cara Membuatnya :

1/ Kisar bhn A d atas. Tumis hingga naik bau.
2/ Di periuk yang berlainan, rebus kepala udang.
3/ Air rebusan di tuang ke dalam tumisan. Masukkan 2 sudu besar pati belacan (brand Knorr) dan satu sudu kecil pati ayam (brand Knorr)
4/ Masukkan sos tiram, kicap pekat dan kicap manis sedikit.
5/ Masukkan garam dan gula secukup rasa.
6/ Akhir skali masukkan tepung jagung sesedang pekat.
7/ Angkat & hidang bersama bhn B.



6 comments:

  1. Belum pernah rasa gik mee belacan tok.mun ada kerajinan leh la try lenkali..hehee..
    Kira mi berkuah juak la tok o?

    ReplyDelete
  2. auk..mee berkuah.....ok juak rasanya...nyaman bagi org yg suka makan belacan...

    ReplyDelete
  3. boleh tanyak sikit? udang payak ya apa?

    ReplyDelete
  4. nemu juak kmk dgn resepi mi blacan tok..kmk dolok blaja d kch tp da blt semennjung,mek suka mkn mee belacan di kede swee kang dolok..sia nk plg nyaman..tp mek xpt mkn gk da blt ctok..lak mok try resepi kitak,hrp pat jd nyaman kdk swee kang ya,mun pat bukak bisnes nang bankrup cdak..hehe..

    ReplyDelete
  5. my fav mee after mee laksa srwk..aduh mun ingat mee tok nang sik lepas selagi mun sik mkn..slalu kmk bl ajak di swee kang,pas tok kmk try resepi ktk..

    ReplyDelete
  6. Erm..akhirnya dpt juak mek rsepi mee blcan tok,lmk dh crik..mkseh sbb updte kan rsepi tok..mek ska glak2..:)

    ReplyDelete

KongsiResepi

Rehat Sekejap...