click..click

...follower...tqvm..

Enam hukum menjadi seorang yang bahagia

WaHai Diri..........

1) Bebaskan hati dari kebencian.
2) Bebaskan minda dari kebimbangan.
3) Belajar mensyukuri apa yang ada.
4) Hidup mudah dan bersederhana.
5) Banyak memberi dan kurang meminta.
6) Hadapkan hati pada Allah.

dipetik drpd; Dr. Tengku Asmadi bin T. Mohamad

Dec 18, 2009

Oreo Cheese cake



Oreo cheese cake nie....resepinya saya ambil dari Blog Dr Inahar, "INAHAR'S COOKING TIME", Resepi asal Baiduri/myr. Biasanya buat kek cheese nie acuan bulat, saya pula takde lagi loyang yang bulat, tinta ada banyak loyang lebih daripada empat, tapi semuanya segiempat(biasanya kalau buat kek Lapis elok loyang mcm tu).Disebabkan bahan dah ada apa lagi, saya pun tak sabar nak membuat Oreo chez kek tu...memang sedap...tapi dalam aduanan tu, saya tak bubuh pun roti oreo..sbb nak rasa chez tu lebih...lain kali patut ikut resepi 100%. terima kasih banyak2 kepada penyumbang resepi...saya cnp ye...


Aiman dan Alya tak sabar menunggu kek tu di potong.kek dah siap semalaman di dalam peti sejuk. Pagi2 aiman dah bagitahu, mama kek sudah boleh dipotong. Belum mandi lagi tu...

RESEPI OREO CHEESE CAKE

250g cream cheese
200cc/ml fresh cream/plain yogurt
2 sudu besar jus lemon
3 sudu besar tepung gandum
2 biji telur
90g gula
biskut oreo(buang inti) secukupnye -dicincang halus


BASE
70g butter dicairkan
200g biskut dihancurkan(oreo cookies)
*Saya tambahkan adunan nak bagi base tu tinggi sikit


CARA-CARA MEMBUATNYA
1/Panaskan oven 170 degree.
2/Sapukan loyang dgn butter atau alas dgn kertas minyak pun ok(oven paper)
3/Gaulkan biskut yang telah dihancurkan dengan butter yang telah dicairkan dan tekan dengan padat ke dalam loyang. setelah itu simpan didalam peti sejuk.
4/Masukkan semua bahan-bahan ke dalam mixer atau blander.
5/Mix biar sampai jadi cream then tambah biskut oreo cincang.(Yang nie saya tak ikut)..lain kali patut ikut
6/Masukkan ke dalam loyang dan bakar selama 40-45 minit
7/Setelah hampir masak atau selepas 30 minit bolehlah letak aluminium foil untuk mengelakkan permukaan hangus.
8/Bila sejuk, simpan dalam peti ais semalaman untuk mendapatkan rasa cheese cake yang sedap
9/Sebelum di makan boleh la di letakkan oreo cookies.






peace.....:)

3 comments:

  1. Anak2 memang suka Cheese Cake.Ada oreo lg tu... Beruntung Aiman & alya dapat mama rajin masak.....

    ReplyDelete
  2. Gosh!!! There goes my diet!!!

    Akakkkkk...Love want some tooo...huhu sedapnyeeee! ;)

    ReplyDelete
  3. kak azian N Love...tu lah..sbb nak cuba pelbagai resepi ..hancuss diet...tinta....anak2 dah makan sepotong..kenyang le mrk..mama juga yg menghabiskannya..huhu

    ReplyDelete

KongsiResepi

Rehat Sekejap...