click..click

...follower...tqvm..

Enam hukum menjadi seorang yang bahagia

WaHai Diri..........

1) Bebaskan hati dari kebencian.
2) Bebaskan minda dari kebimbangan.
3) Belajar mensyukuri apa yang ada.
4) Hidup mudah dan bersederhana.
5) Banyak memberi dan kurang meminta.
6) Hadapkan hati pada Allah.

dipetik drpd; Dr. Tengku Asmadi bin T. Mohamad

Dec 14, 2009

Mini Sosej Bun...



Aiman dan Alya kegembiraan bila mamanya siap membuat mini sosej bun nie. kedua-dua anak say atu, memang minat sangat makan roti yang mini2 begini.Biasanya kalau beli 4keping bun begini RM2.50, kalau dua orang RM5,dapat beli dua paket sosej.  Kalau buat sendiri memang letih, tapi seronok melihat anak2 makan. Suami saya pula ketawa melihat bun saya yang begitu mini, kiut(comel) barangkali. Manataknya sebatang sosej tu saya potong empat. Resepi nie saya ambil dari blog Hana, hana pula ambil dari mamaFami. terima kasih atas resepi yang disumbangkan.Cuma masa mengadun tu baru teringat bread improver takde stok. jadi Bun nie agak keras, tapi saya suka rasanya yg agak crispy..


250g tepung roti
6g yis kering
50g gula
50g butter
20g susu tepung
1 biji telur- size S
70g water roux(nie pun tak bubuh)
1/2 sk bread improver
1/2 sk garam
90-100ml susu segar
sosej secukupnyer - rebus dahulu
 
 
 
1/Masukkan semua bhn kecuali sosej ke dalam BM. dan tekan setting dough ONkan. (saya guna mesin tangan, belum ada BM, tunggu bonus ASB hihi)
2/Tunggu hingga siap.
3/Naikkan doh hingga dua kali ganda. Tumbuk2an bagi mengeluarkan angin.
4/Ambil 25-30g. canaikan doh,buh sosej dan gulungkan. Letak di atas loyang.
5/Naikkan roti sekali ganda lagik. Panaskan oven.
6/Bakar 180 selama 15min atau hingga masak.
7/Dah masak sapukan butter agar berkilat dan sejukkan di atas redai.



7 comments:

  1. waaa dah meroti....bagus2! kiut2 je mini sosej tu..sekali ngap je abis ni..

    ReplyDelete
  2. mmg comey banget bila dibahagi 4 sosej tuh! sebenarnyer doh roti nih terlalu lembut! adunannyer kene main2 ngan tpg. maybe sbb tinta tk gune water roux, tuh yg jd keras..sbb kandungannyer 70g! byk tuh...len kali leh wat lg cun yer! ppon tahniah mencube!

    ReplyDelete
  3. E-na..best juga meroti....Hana...thanks atas nasihat...amat dihargai.....

    ReplyDelete
  4. Kakkkkk! Love want 4 pcs pls! kekeke...aiks dah abis yer??? :))

    ReplyDelete
  5. kiutnyaa roti sosej kitak ya..kamek maok mintak seketui pun rasa sik cukup tok..hehe...
    oh,cuba kitak ganti water roux ngan shortening..i think it should be ok n sik keras

    ReplyDelete
  6. comelnya roti sosej tinta!!! akak selalu guna readymade pastry je klu nak buat roti sosej. al-maklum le 'rajin' kannn...hihihi

    ReplyDelete
  7. Hasue..thanks atas nasihat/cadangan,,
    k ain.....tak tahu pula ada readymade pastry...kat kuching rasanya takde...:)

    ReplyDelete

KongsiResepi

Rehat Sekejap...