Kali ini dapurku berasap teringin pula nak makan ala2 kampung.......
masak Midin tumis sambal belacan dengan ulam pucuk ubi.
kalau di Sarawak dipanggil midin..tempat lain agaknya ada yg panggil Lemidin, atau paku....manakala Pucuk Ubi ..kalau di Sarawak dipanggil Pucuk Bandung.....
BAHAN-BAHAN
MIDIN...dalam dua ikat(di buang batang yg keras)
Sambal Belacan( belacan ditumbuk bersama udang kering dgn cili kering dan sedikit cili hidup)
minyak untuk menumis
Perasa
CARA-CARA
Tumiskan sambal belacan, masukkan sayur midin yg telah di cuci dan di toskan seketika.
Jangan bubuh air, bila midin dah hampir layu terus tutup api...dan hidangkan...
Makan semasa masih panas2...barulah sedap.
Ulam Pucuk Ubi Kayu.....
Cara-cara nak menyelur...
Biarkan air mendidih di dalam kuali...bubuh minyak sedikit
bila dah layu ...tutup api..toskan...
No comments:
Post a Comment