1/2 kilo ayam, dipotong mengikut citarasa masing
15-cili kering (rendam, kisar)(kalau tak nak pedas kurangkan)
2 biji bawang besar
3 ulas bawang putih(dikisar)
4 ulas bawang merah(dikisar)
1 inci halia(dikisar)
1 batang serai
1 biji bawang besar
1 tin kecil tomato puri
100 ml susu cair
1 sudu teh jintan halus (kisar)
sedikit sos cili dan tomato
secukup minyak utk menumis,
garam, gula secukup rasa.
Bebola ayam ayamas(ikut byk mana mahu)
Cara:
Ayam dilumur bersam asebuk kunyit, digoreng terlebih dahulu. Bebola ayam pun digoreng dulu.
Kisar lada kering, bawang besar, bawang putih; halia hingga halus. Panaskan minyak, tumis bawang hiris. Setelah bawang layu, masukkan rempah kisar tadi bersama jintan, serai dan Masak hingga rempah betul2 garing lalu masukkan ayam tadi. Masukkan juga secukup air utk mengempukkan ayam. Setelah ayam 1/2 masak, masukkan tomato puri , garam dan gula. Kacau rata dan masukkan sos cili sedikit. Kacau lagi dan kecilkan api dan biarkan
No comments:
Post a Comment