click..click

...follower...tqvm..

Sep 8, 2009

BuBur Pedas SaRaWak..

Bubur pedas Sarawak , campuran pelbagai jenis sayur-sayuran.
Selalunya kalau orang Vetren(org2 tua),baru le sedap membuatnya. Bahan2 nak membuatnya pula,mestilah ada serbuk bubur pedas(campuran rempah-ratus,beras yg telah ditubuk,mmg dah ready dijual),yang lain2 tu sayur-sayuran seperti kacang, kobis bunga,anak jagung,pelbagai jenis kulat.Bawang merah dikisar bersama sedikit cili kering(kalau tak mahu pedas tak payah),tumiskan bahan2, lepas tu di bubuh perencah bubur pedas,bubuh air biarkan hingga mendidih. sayur2 tu pula hendaklah di potong kecil2 memanjang.Kalau nak sedap lagi bolehlah dibubuh juga santan.kalau tak nak pun takpe.

BAHAN2 untuk membuat Bubur Pedas Sarawak....seperti di bawah....






1. Sepaket Rempah bumbu pedas (inilah rupa bumbu utk membuat bubur pedas)



2. boleh jugak guna udang atau isi ayam atau daging









3.tahu kering yg di potong nipis




4. lobak merah yang di potong seperti dlm gambar






5. Kulat (apa2 jenis) di potong memanjang









6. Daun Kunyit..dihiris halus



7. Sayur kacang panjang dihiris halus
8. Sayur2 diatas ,Boleh di ganti dgn menggunakan pelbagai jenis sayur-sayuran.




No comments:

Post a Comment

KongsiResepi

Rehat Sekejap...