click..click

...follower...tqvm..

Enam hukum menjadi seorang yang bahagia

WaHai Diri..........

1) Bebaskan hati dari kebencian.
2) Bebaskan minda dari kebimbangan.
3) Belajar mensyukuri apa yang ada.
4) Hidup mudah dan bersederhana.
5) Banyak memberi dan kurang meminta.
6) Hadapkan hati pada Allah.

dipetik drpd; Dr. Tengku Asmadi bin T. Mohamad

Oct 25, 2009

Tomyam...Borneo(sayur2an,udang)



Kali nie dapurku berasap rasa nak makan benda yang masam2 dan pedas ler pula....lalu terlintas di fikiran nak buat TomYam..dari bulan puasa lagi tak buat tomyam...memandangkan bulan puasa hari tu tak berani nak masak masam2 pedas2, takut sakit perut al-maklum, dah seharian perut kosong...jadi kali nie masak ToMyam udang.....style aku sendirilah.....


Bahan2......
Sayur-sayuran...seperti dlm gambar di bawah...
Cendawan2
perencah...mana2 pun boleh...
Udang
Serai(dititik)
Daun limau Purut
Bawang Besar di hiris
bawang puth 5 ulas(diketuk)
Bawang Merah (dihiris)

CARA2

Didihkan air sehingga mendidih...Saya tak guna tumisan.
Bubuh le semua bahan2, serai, segala jenis bawang,daun limau purut, last sekali perencah.
Bila dah mendidih, masukkan cendawan2 dulu, udang,  dan sayur-sayuran \.




Bahan2 nie mesti ada kalau nak buat TomYam

Biasanya perencah nielah saya gunakan...
campuran dua perencah...Perencah Tomyam Knorr dan Cosway...
Barulah seimbang rasa masam dan pedasnya


apa2 jenis cendawan pun boleh...


Kalau nak buat Tomyam Udang bubuhlah udang begitu juga sebaliknya..
Kalau nak TomYam Ayam,,,bubuhlah ayam..


Sayur2sayuran.......yg biasa digunakan




3 comments:

  1. Sedapnya makan tomyam panas di musim2 sejuk niiii...bagi e-na semangkuk!

    ReplyDelete
  2. my favourite tapi masakan kita nang sedap rupanya.

    ReplyDelete
  3. Ena.....
    hahahaha...tak le sedap sgt...Tq... for visiting Dapurku yg baru nak belajar berasap...di alam cyber....keep in touch..:)

    ReplyDelete

KongsiResepi

Rehat Sekejap...