click..click

...follower...tqvm..

Oct 27, 2010

Pisang Goreng Cheese


Banana Cheese atau Pisang goreng berkeju, begitulah bunyi resepi Dapurku Berasap kali nie, Ada juga rakan2 yang bergurau dgn mengatakan nasib baik tak Dapurku Terbakar, Tak apalah , mana2 nama Blog pun tak kisahkan, yang penting keikhlasan kita untuk berkongsi sesuatu yang bermanfaat untuk sesiapa saja. Petang-petang kalau makan pisang goreng mesti sedap dan jangan lupa makan sambil minum air teh atau kopi panas. Pisang nie kegemaran anak-anak. Sekejap je piring dah kosong. Ada sesetengah orang siap bubuh coklat Rice lagi sebagai toping. Terpulanglah kepada selera masing-masing.

BAHAN-BAHAN UNTUK PISANG GORENG
1 biji pisang Tanduk(dipotong mengikut citarasa masing2)
4 sudu besar tepung gandum
2 sudu besar tepung beras
sebiji telur
satu sudu butter
secubit garam
perwarna kuning@serbuk kunyit
minyak masak secukupnya untuk mengoreng

BAHAN-BAHAN UNTUK TOPING
Keju cheddar(diparut)
satu sudu kecil susu pekat manis
satu sudu kecil butter

CARA-CARA MEMBUATNYA;
1/. Tepung gandum dan tepung beras, dicampur dalam satu bekas bubuh air dan telur serta perwarna kuning. (Sesiapa yang tak suka pakai pewarna boleh juga guna serbuk kunyit), Masukkan sesudu butter didalam bancuhan tepung tadi serta sedikit garam.
2/. Masukkan pisang ke dalam bancuhan tepung, dan goreng seperti biasa, serta toskan.(deep fry).
3/. Di dalam kuali yang lain bubuh sedikit butter, masukkan sedikit saja keju yang telah diparut, masukkan pisang berserta sedikit susu pekat manis. Siap untuk dihidang dengan ditabur parutan keju di atas pisang goreng.

Oct 24, 2010

KEK LAPIS Bumi Kenyalang

Hari nie Tintacyber nak buat promosi. Al-maklum, Hari raya Korban tak lama lagi. Kek2 Lapis Sarawak nie bukan cantik di mata saja tapi rasanya pun sedap dan berkualiti. Kek2 nie bukan TintaCyber yang buat, ini adalah perniagaan kakak saya.Sesiapa yang berminat boleh mengunjungi Laman Blog Nie AWAWA KEK LAPIS, dan tinggalkan pesanan.Selamat mencuci mata.


KEK LAPIS SUSU( ACUAN 8'8')..RM46.00

KEK LAPIS COKLAT STRAWBERRY
KEK LAPIS COKLAT CHEESE

KEK LAPIS MINI...RM1.50...

Oct 19, 2010

Air Limau Kasturi Buah Plum

Air Limau dicampur buah Plum, memang sesuai di minum ketika sakit tekak atau cuaca yang panas. Air nie suami yang buat dan minuman kegemaran Aiman. Rasa air nie masam,,masin dan manis dan senang untuk disediakan. Orang laki nie kalau mereka sekali sekala turun ke dapur memang berbakat sebenarnya. Malah kalau mereka memasak, walaupun hanya nasi goreng memang sedap.Jadi wahai suami2 yang terbaca coretan nie, sekali sekala rajin2lah tangan membantu isteri di dapur. Tugas memasak tu bukanlah terletak 100% di tangan isteri. (bukan berleter)..sekadar tazkirah. Layanlah pula resepi minuman yang simple kat bawah..

Resepi Air Limau Kasturi Buah Plum


Bahan-bahan
Beberapa biji buah limau kasturi 
Buah Plum (jeruk)
Gula secukup rasa
Secubit Garam
Air sejuk secukupnya

CARA-CARA MEMBUATNYA

1/Buah Limau Kasturi dibelah dibuang biji dan diambil jusnya
2/Buah Plum dilecek2 dan dicampur bersama jus kasturi
3/ Bubuh gula dan garam secukup rasa serta tambah air secukupnya(kalau nak sejuk bubuhlah ais)





Oct 11, 2010

BUBUR CHA CHA @ CA CA

Bubur nie sedap kalau dimakan sejuk2. Kalau kat Kuching susah nak jumpa chacha yang ready made. jadi Tinta buat sendiri adunannya dgn menggunakan tepung pulut. Mula2 guna tepung Sagu tapi tak menjadi. Bila direbus tengah2nya mentah, tak tahu kenapa jadi macam tu. Sebab ada org kata kalau guna tepung sagu lagi sedap. Jadi untuk Bubur ChaCha nie Tinta guna tepung Pulut.


RESEPI BUBUR CHA CHA @ CA CA

BAHAN-BAHAN
250gm tepung pulut
700ml santan
230gm air
200gm gula
secubit garam
3 helai daun pandan
beberapa biji ubi keledek, dipotong dadu.
(tiga warna, kuning muda oren, putih)..kalau ada ubi keledek warn aungu lagi anampak cantik..utk resepi kali nie hanya guna dua warna ubi keledek.

CARA-CARA MEMBUATNYA

1/. Gaul tepung pulut dgn air sehingga menjadi doh dengan tiga warna( hijau, kuning dan merah muda atau warna asal(putih). Saya tak bubuh warna merah tak berapa suka.
2/. Masak tenggelam di dalam air mendidih hingga timbul dan toskan(daun pandan boleh juga dibubuh ke dlaam air rebusan doh)
3./ Masukkan bersama santan, ubi keledek dan gula bersama serbuk garam dan daun Pandan.
4./ Apabila ubi keledek sudah empuk dan santan mendidih, masukkan Cha, cha yang berwarna warni, kacau sebentar dan bolehlah dihidang.



Oct 8, 2010

KEK HATI PARI @ PAREK

Kek Hati Pari atau lebih dikenali kat Sarawak sebagai Hati Parek antara ke tradisional Sarawak. Sebenarnya kek yang Tinta buat masa hari Raya dan dalam peti sejuk masih ada lagi sedikit kek nie. kek nie agak tahan lama kalau disimpan dalam peti sejuk. Tinta sendiri ada beberapa resepi kek hati pari. Ada sesetengah resepi tu campuran kismis dgn buah Prune, ada resepi yang hanya mengguakan buah Prune, ada juga resepi yang menambah coklat cooking ke dalam bahan kek mereka. Semasa membuat kek nie memang dapur Tinta betul2 berasap. Ini kerana terlebih masakkan gula sehingga betul2 hangus. Kalau dilihat resepi kat bawah, sukatan gula kek nie  memang banyak, jangan di kurangkan, kalau tidak kek tak menjadi. Dan bagi sesiapa yang ada sejarah penyakit kencing manis, tak payahlah makan kek nie.
 Kalau teringin sangat makan sikit jelah...Resepi nie dari seorang rakan sekerja, yang memang mengambil tempahan dan menjual kek hati Pari.


RESEPI KEK HATI PARI
16 OZ mentega(Guna brand Golden Churn agar kek lebih lembab)
4 gelas gula
9 gelas teping gandum
5 sudu besar browning
3 sudu the vanilla
10 biji telur ayam(5 biji buang putihnya)
2 gelas gula-dimasak dgn ½ gelas air(berhati-hati semasa memasak part nie, pastikan bubuh gula dulu dalam periuk dan panaskan, baru bubuh air)
½ kati  Kismis (digiling halus)
2 sudu the baking powder
2 sudu the Cream of Tartar

CARA-CARA MEMBUATNYA

1/ Mentega dipukul dengan gula sampai naik dan gebu. Masukkan telur satu persatu.
2/ Tambah tepung, baking powder, vanilla, kismis, browning sugar dan akhir sekali gula yang dimasak sampai sederhana hitam
3/ Kacau rata dan kukus selama lebih kurang 8 jam.




Tart Nenas Gulung

Tart Nenas gulung, antara biskut yang akan di buat Tinta tiap2 tahun. Tapi rasanya tahun nie tak menjadi sangat tart tinta nie, sbb adunan agak keras semasa nak menerap di dalam acuan, terlebih bubuh tepung. Tahun nie suami yang rajin turun padang membantu di dapur menolong Tinta membuat. Al-maklumlah kalau kerja seorang diri memang agak slow. Kalau ada orang membantu cepatlah siapnya. Untuk resepi tart nie Tinta tak bubuh pun tepung kastard. Sebab tak nak rasanya rapuh sangat texturenya nanti. Apa-apapun terpulang kepada citarasa masing2.

RESEPI TART NENAS GULUNG

250 gm mentega(guna brand Goldenchurn atau Golden Fern,..biskut akan rasa lembut dan lemak)
50 gm tepung susu
50 gm gula halus
2 biji kuning telur
1/2 sudu teh esen vanilla
380 gm tepung gandum, diayak
sedikit pewarna lemon yellow (kalau suka)
jem nenas secukupnya (boleh dibeli dari kedai yg menjual bahan kek)

CARA-CARA MEMBUATNYA

1. Kacau rata mentega, gula, kuning telur, vanilla & tepung susu.
2. Masukkan sedikit pewarna lemon yellow.
3. Masukkan tepung & uli sehingga sebati. Rehatkan doh sebentar.
4. Masukkan sedikit doh ke dalam acuan samprit yang bergigi & tekan memanjang.
5. Letakkan jem nenas, gulung & potong.
6. Bakar dengan kepanasan yang sederhana (160 C) sampai masak.






Oct 5, 2010

Biskut CornFlake Madu BerKacang

RESEPI BISKUT CORNFLAKE MADU

Bersua kembali, biskut cornflake madu nie antara biskut yang paling mudah di sediakan. Hampir setiap tahun tinta akan membuat biskut nie. Tapi sukatan madu tu kena betul, kalau tidak terlebih keras pula biskut tu nanti.
BAHAN-BAHAN
1 kotak cornflakes(diramas sederhana)
250gm kacang (ditumbuk kasar)
250 gm butter(1 buku)
3 sudu besar Madu( saya guna Capilano) + sedikit gula

CARA-CARA MEMBUATNYA
1/. Mentega dipanaskan , kemudian masukkan madu dan sedikit gula, gaul sehingga pekat.
2/.Cornflakes di campur bersama kacang kemudian dimasukan di dlama adunan madu tadi.
3./Masukkan satu sudu dalam Paper cup dan panaskan di dalam oven sekejap saja.




Oct 2, 2010

Biskut Cream Cheese

Selamat berhujung minggu kepada teman-teman bloggers dan pengunjung setia dapurkuBerasap. Resepi kali nie masih lagi berkisar tentang biskut Raya, untuk rujukan pembaca dan diri sendiri kalau nak membuat biskut nie lagi. Sebenarnya resepi asal biskut nie nie ialah Biskut Butter, tapi Tinta tambah Cream Cheese , jadilah biskut Cream Cheese. Mungkin ada yang tertanya-tanya apa beza Butter dan mentega. Sebenarnya Butter tu diperbuat daripada susu, manakala mentega pula dibuat daripada minyak sayuran. Harga Butter mahal sedikit daripada mentega. Tetapi sekiranya kita membuat biskut atau kek, lebih sedap kalau kita menggunakan Butter.Untuk sukatan tepung tu, biasanya kalau Tinta tidak ikut sukatan sangat(malas nak keluarkan penimbang)...biasanya Tinta akan lebihkan tepng jagung, dan selebihnya tepung gandum.


RESEPI BISKUT CREAM CHEESE

BAHAN-BAHAN
500gm butter
250gm cream cheese
200gm gula halus
350gm tepung gandum
500gm tepung jagung
50gm tepung susu
2 biji kuning telur
1 camca teh Vanilla Essence
250gm(keju Cheddar)..diparut utk hiasan

CARA-CARA MEMBUATNYA

1/.Pukul Butter dan gula, masukkan telur kuning & esen vanilla. Pukul Lagi
2/.Masukkan Cream Cheese, tepung susu, dan kedua-dua jenis tepung(gunakan dulu tepung jagung sehingga habis baru dimasukkan tepung gandum)
3/.Uli sampai sebati. Terap dengan acuan yang sesuai. Tabur keju yang telah diparut di atasnya
4/.Bakar sampai masak.





Sep 30, 2010

Biskut Almond London


Entry kali nie masih juga berkisar tentang koleksi biskut-biskut raya yang hampir setiap tahun Tinta akan buat. Nasib baiklah sebelum hari Raya ada beberapa hari cuti untuk menyiapkan semua biskut2 Raya yang dah dirancang untuk dibuat. Anak-anaklah yang paling sibuk...(bukan sibuk membantu, tapi sibuk nak mengacau/menganggu mama mereka)..membuat Biskut. Alya anak Tinta yang no 2, siap bagitahu lagi.."Mama..boleh adik tolong membantu mama, tapi adik nak tolong ganggu "..amboi..terlampau cerdiknya anak ku itu. Sebenarnya Tinta suka buat biskut nie dalam kuantiti yang banyak, supaya lepas Hari Raya, anak2 boleh buat bekalan ke sekolah, Bukan untuk anak2 saja tetapi utk bekalan ke tempat kerja juga....

Resepi Biskut Almond London

250 gm mentega(tinta guna brand Golden churn, agak sedap)
150gm gula halus
250gm tepung gandum
250gm tepung jagung(lebihkan tepung jagung, sekiranya adunan masih lembut)
*kuantiti tepung(gm)..biasanya tinta akan campurkan juga sedikit tepung susu...jadi kauntiti tepung tu adjust sendiri
2 biji kuning telur
1 sudu teh empex (utk ranggup)
300 gm biji badam di bakar
450 gm chocolate utk coating


CARA-CARA MEBUATNYA

1.Mentega,gula,telur di pukul , masukkan emplex, tepung dan uli sampai rata.
2.Bujur2kan adunan , masukkan sebiji badam.Bakar sehingga masak dan biarkan sejuk terlebih dahulu.
3.Apabila telah sejuk ,celupkan ke dlm chocolate coating. Masukkan ke dalam cawan kertas dan taburkan badam di atasnya.


Aiman...bersama biskut kegemarannya....

gambar kali nie atas ehsan suami Tinta yang snap menggunakan kameranya..gambar2 entry sebelum nie sebenarnya Tinta hanya guna Kamera HandPhone je.."senang nak Upload dan snap"

Sep 24, 2010

Biskut MakMur

Belum terlambat rasanya Tinta mengucapkan "Selamat Hari Raya" kepada semua rakan-rakan Blogger dan pengunjung2 setia Blog DapurkuBerasap...Kemaafan dipohon sekiranya selama menziarah blog rakan2 ada tersalah silap bahasa semasa memberi komen, atau hanya datang bertandang tanpa sebarang komen atau pesan.

Resepi untuk entry kali nie berkisar tentang biskut Raya yang Tinta buat untuk Hari Raya. Biskut nie kalau kat Kuching digelar Biskut Makmur. Biskut yang paling, mudah , save budget dan sedap.

BAHAN-BAHAN BISKUT MAKMUR

  • 1 kg tepung(di sangai, dgn kata lain di goreng tanpa minyak dlm kuali)
  • Minyak Sapi(Ghee)...454gm(setin)...dicairkan atas api dan di biarkan sejuk
  • Gula aising (dlm 200gm)
  • Tepung susu(nespray atau apa2 brand)..100gm
  • mangkuk kertas secukupnya
CARA-CARA MEMBUATNYA
  • Satukan tepung bersama minyak sapi dan gaul sehingga sebati. Biasanya sekilo tepung memang cukup utk minyak sapi yang tin kecil(454gm)
  • Bulat-bulatkan adunan, bakar sehingga masak di dalam oven 160c(selama 15minit)
  • Adunan yang telah masak diguling2kan atas gula aising dan susu
  • Di simpan dalam mangkuk kertas/hiasan

    SeLamaT HaRi RaYa..Maaf ZaHir dan Batin...

    Jul 20, 2010

    KEK OREO CHEESE

    Bersua kembali...bersyukur kepada yang Esa kerana masih diberi peluang kepada untuk terus benafas di bumi yang permai ini..Sentimental sikit Tinta menulis entry kali nie. Sebenarnya Oreo Cheese kek nie dah lama buat, bersempena Hari Bapa hari tu, baru ada masa nak update blog. Sebelum nie Tinta pernah juga buat entry Oreo cheese kek nie, tapi dgn menggunakan resepi yang lain. Kali nie Tinta mencuba resepi daripada blog Home sweet Home... kepunyaan Ummi Zahidi yang memang champion dalam bab masak memasak. Terima kasih atas perkongsiaan resepi dan izinkan saya CnP....untuk rujukan di lain waktu.Sememangnya Tinta sendiri berpuas hati dgn rasa kek oreo kali nie..sedap sehingga menjilat jari.



    RESEPI KEK OREO CHEESE

    Bahan Dasar
    • 300gm biskut oreo - di buang krimnya
    • 50gm mentega cair
    Bahan Filing:-
    • 750 gm keju krim
    • 130 gm gula kaster
    • 1/2 tbsp esen vanila
    • 2 biji telur
    • 250ml whipping krim
    • 1 tbsp. lemon juice
    • 20 keping biskut oreo di patah 4 - di buang krimnya

    Cara-cara:-
    1. Dasar Kek : Kisar halus biskut oreo dan gaul dengan mentega cair, tekan padat ke dalam acuan .bulat 8"8", . Bakar selama 15 minit pada suhu 160C. Angkat dan ketepikan.
    2. Filling: Pukul keju krim dan gula hingga sebati, masukkan esen vanila dan telur satu demi satu diikuti dengan whipping krim dan jus lemon. Putar hingga sebati.
    3. Masukkan biskut oreo, gaul rata.
    4. Tuangkan kesemua bahan Filling, ke atas dasar biskut tadi.
    5. Bakar pada suhu 150C secara water bath selama 45-50 minit. Tutup suis oven dan renggangkan pintu oven biarkan kek sejuk di dalamnya selama 1 jam.
    6. Longgarkan tepi kek dengan pisau tajam mengelilingi acuan. Biarkan sejuk, tutup dengan plastik wrap dan simpan di dalam peti sejuk selama 4 jam atau semalaman.
    7. Keluarkan kek dari acuan dan hias mengikut suka.



    Alya Farzana, anak tinta yang no 2, nak juga berposing bersama kek kegemarannya.Dialah yang tak sabar nak cuba kek buatan mamanya....
    Anak-anak bersama atuk dan sepupu mereka...kebetulan pula, Hari Bapa hari tu Befday atuk mereka...

    Jul 1, 2010

    KEK LAPIS COKLAT CHEESE




    Kek nie, kek kegemaran Tinta, dah beberapa kali buat. Tapi resepi kali nie tinta guna Resepi daripada salah seorang rakan sekerja. Blog nya cantik dan sedap . Kek nie bila Tinta bawa ke tempat kerja ...sekejap je habis...sesiapa yang suka makan kek coklat dan chez yang agak basah boleh mencuba kek nie.


    BAHAN-BAHAN

    Bahagain kek(coklat)

    500 gm muffin mix (perisa coklat)
    3 biji telur
    75 gm minyak jagung atau mentega cair
    200 gm air

    1. Satukan semua bahan di atas & pukul dengan kelajuan tinggi sampai gebu & pekat.
    2. Bahagi kepada 2 bahagian.
    3. Bahagian pertama dituang ke dalam acuan & bakar sampai masak.


    Bahagian cheese

    500 gm cream cheese
    120 gm gula halus
    4 biji telur
    1/2 sudu teh esen vanilla
    30 gm tepung gandum

    CARA-CARA MEMBUATNYA

    1. Pukul cream cheese bersama gula sampai sebati.
    2. Masukkan telur sebiji-sebiji sambil terus dipukul.
    3. Tambah sedikit esen vanilla.
    4. Masukkan tepung gandum & gaul sebati.
    5. Tuang adunan cheese ini ke atas lapisan coklat pertama tadi. Ratakan.
    6. Tuang bahagian kedua adunan coklat & bakar sampai masak.(Tinta guna kaedah kukus..jadi kek agak lembab)



    Jun 28, 2010

    Kerang masak sos Tiram


    Kerang antara masakan kegemaran anak Tinta Aiman, kalau kerang masak begini bertambah-tambahlah nasi semasa makan. Sebenarnya lain orang lain cara mereka memasak kerang nie. Kalau tinta pula kerang setelah direbus sebentar kemudian bila dah sejuk, di buang separuh kulit, barulah di masak dengan bahan2 yang sepatutnya. 
    Ada cerita disebalik kerang nie sebenarnya. Sebelum di cuci tinta simpan kerang nie di dalam baldi kecil kat dapur. Tapi kerang nie memang saiznya agak besar. Tiba2 masa tinta sibuk di ruang tamu, tiba2 terdengar suara anak tinta Anis yang berumur setahun lima bulan menjerit2 menanggis. Bila Tinta ke dapur alangkah terkejutnya melihat anak tinta tu menunjuk2 jarinya dan di hujung jarinya terdapat kerang(kena sepit kerang)....aduhai nak gelak pun ada, nervous pun ada masa tu. tinta ambil sudu untuk menanggalkan kerang dari jarinya. Sampai sekarang anis tu takut bila di tunjukkan gambar kerang...apatah lagi nak makan kerang.


    RESEPI KERANG SOS TIRAM


    Sekilo kerang(dicuci bersih, dibuang separuh kulit)
    Halia(dipotong memanjang)
    5 Ulas bawang putih(dihiris memanjang)
    3 tangkai cili kering (dipotong)
    3 sudu besar sos tiram
    1 sudu besar kicap manis dan masin(ikut sesedap rasa)
    2 batang serai( di titik)

    CARA-CARA MEMBUATNYA
    1. tumiskan halia, bawang putih dan cili kering sehingga naik bau
    2. Masukkan kerang diikuti 3 jenis sos
    3. Biarkan seketika dalam kuali dan siap utk di hidangkan(seelok2nya terus makan semasa masih panas)







    Jun 8, 2010

    Tulang Ikan Masin masak Lemak

    Tulang ikan masin masak lemak, sebenarnya tinta jarang masak lemak. Sebab suami tak berapa minat, tapi masak lemak merupakan antara masakan kegemaran tinta.Tulang ikan masin nie di beli kat pasar minggu Satok. Selain di masak begini sedap juga di masak kari atau goreng macam tu je. Sebatang ikan masin seperti dalam gambar kat bawah tu harganya RM8.00.

    untuk membuat masak lemak nie tinta merujuk kepada Blog Nannie ... cuma di ubah suai mengikut bahan2 yang tinta ada. Untuk Blog Resepi nannie terima kasih atas perkongsian resepi masak lemak nie.

    BAHAN-BAHAN:
    3 batang ikan masin
    2  biji sayur terung
    2 cawan santan pekat
    5 biji cili api
    1 batang serai dititik
    2 biji bawang merah
    3 cm kunyit hidup
    1 keping asam keping
    CARA-CARA MEMASAK...
    1. Tulang Ikan masin di rebus sebentar. buang air dan toskan.(utk membuang rasa masin).
    2. Tumbuk bawang merah, cili api dan kunyit hidup sampai lumat kemudian satukan serai , santan dan bahan tumbuk ke dalam periuk kemudian masak diatas api yang sederhana besar sampai kuah agak mendidih. Masukkan ikan masin dan terung, kacau semua bahan dan biarkan sampai kuah mendidih dan sayur terung menjadi empuk serta masak.







    Jun 7, 2010

    Mini Bun Cheese

    Bersua kembali, lamanya tak update blog. Terima kasih kepada rakan2 blogger yang sudi bertandang dan meninggalkan komen di kala tuannya takde. Resepi kali nie agak mudah disediakan.Untuk membuat doh  roti nie saya merujuk blog Dapur Tanpa Sempadan, kepunyaan Mat Gebu. Terima kasih atas perkongsian resepi. Mini Bun Cheese memang sedap untuk sarapan pagi di minum bersama kopi suam panas.


    BAHAN DOH (Roti)
    300 g tepung gandum
    55 g gula halus
    1/4 camca teh garam
    1 camca besar susu tepung
    1/2 camca teh bread improver
    30 g minyak sapi (guna mentega pun ok)
    1 1/2 camca teh instat yeast
    30 g telur (1 biji telur, kocok sedikit dan timbang)
    100 ml air suam
    50 ml air (xtra)

    Chesse kraft (diparut)
    gula secukupnya(untuk di tabur di atas bun roti)




    Roti yang telah di uli dan di bulat2kan, dibiarkan seketika sehingga kembang, lebih kurang dalam 30 minit.Barulah dimasukkan ke dalam oven untuk di bakar, pada suhu 180C selama lebih kuran 25 minit atau sehingga warna kekuningan. Semasa masih panas tu taburkan gula dan chesse yang telah di parut. Masukkan semula ke dalam oven lebih kurang selama 3 minit.

    KongsiResepi

    Rehat Sekejap...