click..click

...follower...tqvm..

Jun 28, 2010

Kerang masak sos Tiram


Kerang antara masakan kegemaran anak Tinta Aiman, kalau kerang masak begini bertambah-tambahlah nasi semasa makan. Sebenarnya lain orang lain cara mereka memasak kerang nie. Kalau tinta pula kerang setelah direbus sebentar kemudian bila dah sejuk, di buang separuh kulit, barulah di masak dengan bahan2 yang sepatutnya. 
Ada cerita disebalik kerang nie sebenarnya. Sebelum di cuci tinta simpan kerang nie di dalam baldi kecil kat dapur. Tapi kerang nie memang saiznya agak besar. Tiba2 masa tinta sibuk di ruang tamu, tiba2 terdengar suara anak tinta Anis yang berumur setahun lima bulan menjerit2 menanggis. Bila Tinta ke dapur alangkah terkejutnya melihat anak tinta tu menunjuk2 jarinya dan di hujung jarinya terdapat kerang(kena sepit kerang)....aduhai nak gelak pun ada, nervous pun ada masa tu. tinta ambil sudu untuk menanggalkan kerang dari jarinya. Sampai sekarang anis tu takut bila di tunjukkan gambar kerang...apatah lagi nak makan kerang.


RESEPI KERANG SOS TIRAM


Sekilo kerang(dicuci bersih, dibuang separuh kulit)
Halia(dipotong memanjang)
5 Ulas bawang putih(dihiris memanjang)
3 tangkai cili kering (dipotong)
3 sudu besar sos tiram
1 sudu besar kicap manis dan masin(ikut sesedap rasa)
2 batang serai( di titik)

CARA-CARA MEMBUATNYA
1. tumiskan halia, bawang putih dan cili kering sehingga naik bau
2. Masukkan kerang diikuti 3 jenis sos
3. Biarkan seketika dalam kuali dan siap utk di hidangkan(seelok2nya terus makan semasa masih panas)







2 comments:

  1. salam tinta...lama tak singgah sini. siannya anak tinta kena gigit ngan kerang. kerang2 tu pun besar2.geram tengok!

    ReplyDelete
  2. hahaha..... lucu pun ada juga k ain...tinta pun jarang juga brtandang rumah kawan2 blogger2...thanx sudi dtg mnziarah..:)

    ReplyDelete

KongsiResepi

Rehat Sekejap...