click..click

...follower...tqvm..

Jun 8, 2010

Tulang Ikan Masin masak Lemak

Tulang ikan masin masak lemak, sebenarnya tinta jarang masak lemak. Sebab suami tak berapa minat, tapi masak lemak merupakan antara masakan kegemaran tinta.Tulang ikan masin nie di beli kat pasar minggu Satok. Selain di masak begini sedap juga di masak kari atau goreng macam tu je. Sebatang ikan masin seperti dalam gambar kat bawah tu harganya RM8.00.

untuk membuat masak lemak nie tinta merujuk kepada Blog Nannie ... cuma di ubah suai mengikut bahan2 yang tinta ada. Untuk Blog Resepi nannie terima kasih atas perkongsian resepi masak lemak nie.

BAHAN-BAHAN:
3 batang ikan masin
2  biji sayur terung
2 cawan santan pekat
5 biji cili api
1 batang serai dititik
2 biji bawang merah
3 cm kunyit hidup
1 keping asam keping
CARA-CARA MEMASAK...
1. Tulang Ikan masin di rebus sebentar. buang air dan toskan.(utk membuang rasa masin).
2. Tumbuk bawang merah, cili api dan kunyit hidup sampai lumat kemudian satukan serai , santan dan bahan tumbuk ke dalam periuk kemudian masak diatas api yang sederhana besar sampai kuah agak mendidih. Masukkan ikan masin dan terung, kacau semua bahan dan biarkan sampai kuah mendidih dan sayur terung menjadi empuk serta masak.







1 comment:

  1. Salam..sya rasa nak cuba resipi...lauk kegemaran suami sya ni. sis..btw..nice family pic.. :)

    ReplyDelete

KongsiResepi

Rehat Sekejap...