click..click

...follower...tqvm..

Oct 8, 2010

Tart Nenas Gulung

Tart Nenas gulung, antara biskut yang akan di buat Tinta tiap2 tahun. Tapi rasanya tahun nie tak menjadi sangat tart tinta nie, sbb adunan agak keras semasa nak menerap di dalam acuan, terlebih bubuh tepung. Tahun nie suami yang rajin turun padang membantu di dapur menolong Tinta membuat. Al-maklumlah kalau kerja seorang diri memang agak slow. Kalau ada orang membantu cepatlah siapnya. Untuk resepi tart nie Tinta tak bubuh pun tepung kastard. Sebab tak nak rasanya rapuh sangat texturenya nanti. Apa-apapun terpulang kepada citarasa masing2.

RESEPI TART NENAS GULUNG

250 gm mentega(guna brand Goldenchurn atau Golden Fern,..biskut akan rasa lembut dan lemak)
50 gm tepung susu
50 gm gula halus
2 biji kuning telur
1/2 sudu teh esen vanilla
380 gm tepung gandum, diayak
sedikit pewarna lemon yellow (kalau suka)
jem nenas secukupnya (boleh dibeli dari kedai yg menjual bahan kek)

CARA-CARA MEMBUATNYA

1. Kacau rata mentega, gula, kuning telur, vanilla & tepung susu.
2. Masukkan sedikit pewarna lemon yellow.
3. Masukkan tepung & uli sehingga sebati. Rehatkan doh sebentar.
4. Masukkan sedikit doh ke dalam acuan samprit yang bergigi & tekan memanjang.
5. Letakkan jem nenas, gulung & potong.
6. Bakar dengan kepanasan yang sederhana (160 C) sampai masak.






No comments:

Post a Comment

KongsiResepi

Rehat Sekejap...