Dalam Malaysia terdapat pelbagai laksa.Ini pula laksa Sarawak.Apabila saya membuat laksa adalah juga mendapat puian tentang kesedapannya.Ikutilah petua dibawah.
BAHAN2
sebungkus perencah laksa Sarawak(adunan pelbagai rempah seperti lengkaus,serai,rempah ratus)..
Santan.
Dua keping Asam gelugur
sebungkus mee hoon,(diselur dgn air panas),.
udang(Dibuang kulit direbus,)
limau kasturi (dibelah dua)
isi ayam, disiat panjang2
daun ketumbar dihiris halus
sambal belacan,
Perasa.
CARA2
Petua yang saya maksudkan, kebanyakan org yg tak tahu membuat laksa, mereka akan rebus prencah tu kemudian tapis. Cara tu boleh juga tapi rasa rempahnya kurang. Lebih baik perencah tu tadi dikisar hancur2, kemudian direbus bersama asam gelugur.
satu2 nye makanan sarawaK yg aKuh suKer....
ReplyDeletenyaman giLak..