click..click

...follower...tqvm..

Aug 16, 2011

TomYam...Udang

Alhamdulilah.....dah masuk Ramadhan yang ke 16 hari nie, bersyukur kerana dikurniakan kesihatan yang baik sempena bulan yang mulia ini.Walau sibuk dengan tugasan kerja masih mampu juga menyediakan lauk pauk untuk berbuka sekaligus merangkap juadah untuk bersahur pula. Kadang-kadang apabila dilanda kemalasan yang teramat barulah saya membeli juadah di bazaar Ramadhan. Itupun untuk menambah juadah yang ada.Sibuk bagaimanapun saya akan memasak sekurang2nya satu lauk utama untuk berbuka. Sebenarnya bulan Ramadhan meninggalkan kenangan manis yang berkaitan dengan Blog dapurku berasap. Idea membuat blog ini timbul semasa bulan Ramadhan 2009. Ketika itu baru melanggan Broadband Celcom dan nak mencari menu dan idea untuk memasak. Mula2 rasa begitu kagum dengan beberapa blog masakan yang mempamerkan gambar2 dan resepi yang begitu canggih dan memang mengecurkan air liur apabila membaca dan memandang. Rasa2nya dengan adanya blog sendiri banyak kesan positif yang saya dapat terutama ketika mencuba resepi2 dari dapur rakan2 yang lain sekaligus dapat menyediakan juadah dengan lebih kreatif dan menyelerakan untuk keluarga. Tapi, maaf saya pohonkan kepada rakan2 blogger kerana tidak dapat hendak meninggalkan komen atau membalas komen disebabkan kesibukan tugas di rumah dan di tempat kerja, lebih2 lagi sekarang menggunakan line streamxy, dan tempat baru saya bertugas pula tak ada kemudahan internet. jadi masa yang ada agak terhad untuk saya berblogging tika dan saat ini..Panjang pula leteranku kali ini...Jom semak resepi kat bawah........

Bahan-bahan utama untuk membuat TomYam.



RESEPI TOMYAM UDANG
Sumber: E-nalovely kitchen

Bahan-bahan(telah diubahsuai berdasarkan bahan2 yang ada)
  • Sedikit Udang(dibersih)
  • Lobak merah
  • Cauliflower
  • Brokoli
  • 1biji bawang besar dipotong
  • 1-2 ulas bawang putih (diketuk)
  • 1-2 ulas bawang merah (dihiris)
  • 2  biji tomato dibelah 4
  • 3  batang serai(diketuk)
  • 4 biji limau nipis(nak masam letak lebih)
  • 3 helai daun limau purut
  • 3 biji cili api/(nak pedas letak lg byk)
  • sedikit cili serbuk(utk warna merah)..kalau nak buat tomyam putih tak perlu bubuh
  • 4-5 cawan air
  • Garam secukup rasa
  • Sedikit Perasa


Cara-Cara

1. Panaskan satu sudu besar minyak masak.
2. Masukkan bawang putih, kacau hingga naik bau,jgn sampai hangit.
3. Masukkan air, biarkan mendidih.
4. Masukkan serai.
6. Kemudian masukkan cauliflower, bawang besar, dan segala jenis sayur yang ada.
7. Perahkan limau nipis dan masukkan daun limau purut serta cili padi yg di ketuk.
8. Masukkan garam dan perasa.Rasakan cukup masam,masinnya dan akhir sekali baru
masukkan udang dan sotong
9. Bila sudah masak masukkan tomato dan tutup api dapur.
10.Sedia untuk dihidangkan.



Sayur-sayuran yang biasa digunakan di dalam memasak Tomyam.

Nielah pokok limau purut kat belakang rumah saya. Tumbuh subur menghijau. Banyak kegunaannya, selain digunakan untuk membuat tomyam boleh juga digunakan untuk memasak paprik atau rendang.

No comments:

Post a Comment

KongsiResepi

Rehat Sekejap...