Ramadhan yang ke 13, fasa kedua bulan Ramadhan....kadang-kadang kusut juga fikiran memikirkan apa juadah untuk berbuka, dan menu untuk bersahur. Biasanya untuk bersahur saya sediakan menu yang ringkas tetapi berkhasiat. Brokoli udang antara menu ringkas dan berkhasiat untuk bersahur. Biasanya saya sediakan tumisan udang terlebih dahulu, dan bila bangun pagi hanya perlu campurkan brokoli. Mudah dan cepat. Syukur juga suami bukan jenis yang cerewet ketika bersahur. Sejenis menu pun cukup. Anak-anak pula lebih gemar bersahur dengan roti atau bijirin seperti koko krunch. Jom semak resepi.....
Resepi Udang Brokoli
Bahan-bahan
1/. 250gm udang segar
2/. Dua ruas Brokoli (dipotong mengikut citarasa)
3/.5 ulas bawang putih ditumbuk
4/. seulas bawang merah ditumbuk
5/. Minyak masak secukupnya
6/. Kiub ayam
7/. Garam secukupnya
CARA-CARA MEMBUATNYA
1. Celurkan brokoli terlebih dahulu ( air rebusan dicampur sedikit minyak dan garam). jangan terlampau masak, untuk mengekalkan khasiatnya.
2. Tumiskan bawang putih dan bawang merah yang telah ditumbuk lumat. masukan udang , kiub ayam dan garam.
3. Apabila tumisan udang telah masak , masukkan brokoli dan terus tutup api. Gaul brokoli sehingga sebati bersama udang.
4. Siap untuk dihidang.
salam..
ReplyDeletesungguh menyelerakan....sesuai untuk menu sahur ni.
*folo blog ni.