Bahan-bahan
- Sedikit Udang(dibersih)
- Sedikit Sotong (dipotong)
- Kobis
- Cauliflower
- Baby Corn
- 1biji bawang besar dipotong
- 1-2 ulas bawang putih (diketuk)
- 2 biji tomato dibelah 4
- 3 batang serai(diketuk)
- 2 biji limau nipis(nak masam letak lebih)
- 2 helai daun limau purut
- 3 biji cili api/siam(nak pedas letak lg byk)
- sedikit cili serbuk(utk warna merah)..kalau nak buat tomyam putih tak perlu bubuh
- 4-5 cawan air
- Garam secukup rasa
- Sedikit Perasa
Cara-Cara
1. Panaskan 1 sudu besar minyak masak.
2. Masukkan bawang putih, kacau hingga naik bau,jgn sampai hangit.
3. Masukkan air, biarkan mendidih.
4. Masukkan serai.
6. Kemudian masukkan cauliflower, bawang besar, baby corn.
7. Perahkan limau nipis dan masukkan daun limau purut serta cili padi yg di ketuk.
8. Masukkan garam dan perasa.Rasakan cukup masam,masinnya dan akhir sekali baru
masukkan udang dan sotong
9. Bila sudah masak masukkan tomato dan tutup api dapur.
10.Sedia untuk dihidangkan.
Ades... Nyaman na juak tk... Terliur kmk... Aok o, jarang nemu org mlh tom yam ori... selalu mesti make paste nya. Should try this
ReplyDeletejangan sik cuba ainn..bukan nak muji masakan dirik empun tapi ori lebih nyaman compare dgn makey paste
ReplyDeleteWah best benar!!! Boleh lah ku masak Tom Nyam ngan kawan ku dr Thai time winter tok!!! Christmas makan tom nyam makai panaskan badan....
ReplyDeletesdap ehs....terliur dh tok...slurp2x..
ReplyDelete