click..click

...follower...tqvm..

Nov 29, 2010

BlueBerry Cheese Tart

Inilah hasil Blueberyy cheese Tart pertamaku, buat bloggers yang buat tart yang begitu cantik dan mulus, janganlah ketawa melihat tart saya, entah apa yang terjadi, pastry saya menjadi lembik dan liut pula utk di adun. Inilah akibatnya kalau bersikap derhaka terhadap resepi. Derhaka yang saya maksudkan di sini, sebenarnya saya kalau ada apa2 resepi yang nak di cuba gatal betul tangan saya nak ubah sedikit bahan2. Untuk bahan2 Pastry saya tambahkan tepung jagung dan saya tak sukat pun kandungan butter(mentega). Itulah agaknya pastry saya susah nak dibentuk dalam acuan tart.Walau rupanya tak sesempurna tart2 dari pengusaha tart atau bloggers yg pernah buat entry tart, tapi rasa tart cheese yang saya buat nie, sedaplah juga.(pada pendapatku sendiri). Resepi nie saya CnP dari Rinnchan.fotopages,...dan sememangnya resepi dalam Fotopages beliau semuanya membuat air liurku merembes......Buat Rinnchan izinkan saya share resepi untuk rujukan di hari lain atau rakan2 yang nak mencuba resepi yang Vouge gitu....


BLUEBERRY CHEESE TART
Makes 12

Bahan-bahan:
Untuk doh pastri
125gm butter
40gm icing sugar
1 biji telur
220gm tepung gandum
1/2 teaspn esen vanila

Kaedah penyediaan:
1. Satukan semua bahan dan uli sehingga menjadi doh.
2. Ambil sebahagian kecil doh dan tekankan dalam acuan tat. Sila rujuk gambar di atas.
3. Cucuk-cucuk pastri menggunakan garpu dan bakar doh pastri selama 8-10 minit atau sehingga separuh masak pada suhu 175 darjah cel.
4. Sementara itu sediakan bahan isian cheese.

Bahan Isian cheese:
250gm cream cheese
3/4 cwn gula icing
1 biji telur
1/2 cwn whipping cream
1 camca teh esen vanila
Blueberry filling secukupnya
*Nota:Sukatan Isian cheese ini sebenarnya boleh cater utk dua sukatan doh pastri di atas. Jadi, sekiranya anda hanya ingin membuat sedozen tart kurangkanlah sukatan ini kepada separuh.

Kaedah penyediaan:
1. Pukul cheese dan telur hingga sebati.
2. Masukkan esen vanila dan telur dan whipping cream.
3. Teruskan memukul adunan sehingga kelihatan berkrim.
4. Tuangkan adunan secukupnya ke dalam pastri separuh masak tadi dan sudukan blueberry filling di tengah-tengahnya. (yang nie saya ubah sikit, saya bubuh blueberry filling di bawah pastry dan di atas saya campurkan sediki cream cheese dgn warna purple, dan betukkan corak tersendiri)
5. Masukkan kembali ke dalam oven dan bakar selama 15-20 minit pada suhu 175 darj cel. Sejukkan sebelum dialih dari acuan dan diletak dalam papercup.


Ini pula atas permintaan anak2,, suruh lukis muka smile.

2 comments:

KongsiResepi

Rehat Sekejap...