click..click

...follower...tqvm..

Jun 2, 2011

SaYur CaMpuR

Lamanya tak update blog, bukannya dapurku tak berasap cuma mood untuk berblogging tak juga muncul2. Tetapi di sebabkan esok hari saya dan keluarga dah nak pergi bercuti , memaksa diri juga menulis untuk mengabdikan beberapa gambar2 yang di ambil sempena cuti bulan 3 yang lepas. Untuk cuti kali nie Saya sekeluarga akan ke Kuala Lumpur. Agak teruja juga kerana pertama kali anak-anak naik Kapal Terbang. Untuk itu saya mengucapkan selamat bercuti kepada rakan-rakan bloggers dan pengunjung setia dapurku berasap. Resepi dapurku berasap kali nie...simple aje, sayur campur, walau pun simple ia juga mudah disediakan dan banyak juga zatnya, terutama sekali kacang peas. Sebenarnya dapat idea membuat sayur campur nie semasa makan di salah sebuah resort kat Samatan, Sarawak.
Jom Layan resepi sayur campur kat bawah:...
  
Resepi Sayur Campur

  • Beberapa batang kacang peas
  • cendawan butang( satu tin), biasanya guna brand ayamas, agak besar cendawannya
  • Tauhu Jepun di goreng terlebih dahulu
  • 4 ulas bawang merah dikisar halus
  • 3 ulas bawang putih dikisar halus
  • 3 sudu besar sos Tiram
  • perasa secukupnya
  • secawan air
  • minyak masak secukupnya untuk menumis
Cara-cara membuatnya
1/. Kacang peas dan cendawan diselur didalam air mendidih yang telah dicampur sedikit minyak  masak
2/. Tumiskan bawang merah dan bawang putih yang telah dikisar,sehingga naik bau
3/. Masukkan sos tiram dan serbuk perasa bersama secawan air dan biarkan mendidih sehingga kuah pekat.
4/. Setelah kuah pekat masukkan kesemua sayur.Siap untuk dihidang.


Sempena musim cuti sekolah, saya paparkan beberapa gambar kenangan  untuk panduan sesiapa yang merancang nak bercuti ke Sarawak. Antara resort yang agak menarik untuk di kunjungi ialah, PALM BEACH RESORT, yang terletak di Sematan Sarawak, 120 km dari Kuching dan mengambil masa lebih kurang 2 jam memandu. Nak tahu lebih lanjut tentang resort tu CLICK KAT SINI..


  
Aiman......

Alya Farzana ........

Anis Hayani...........


No comments:

Post a Comment

KongsiResepi

Rehat Sekejap...