Resepi kali nie, Sotong masak kicap cili kering....Sotong merupakan makanan laut yang sedap dimakan samaada di buat sambal, goreng rangup atau masak kari. Sotong biasanya kalau di masak akan kecut. Untuk mengelakkan sotong menjadi kecut ketika dimasak, sotong hendaklah di rendam dalam air yang bercampur cuka selama lebih kurang 2 minit. Hasilnya sotong yang dimasak akan nampak segar. Info saya ambil drpd laman web petua nenek. Jom semak resepi di bawah.
BAHAN-BAHAN
Sotong (500gm)
Cili kering (5 - 6 btg)
Halia ( 1/2 inci)3 ulas bawang putih di tumbuk halus
2 ulas bawang merah di tumbuk halus
Sos tiram - 2 sudu besar
Sos Lada Hitam 1 sudu kecil
sedikit kicap manis dan masin
Bawang Besar
Daun bawang
CARA-CARA MEMBUATNYA...
- Goreng cili kering sampai garing.
- Masukkan halia yang telah dimayang.
- Masukkan juga bawang putih dan bawang merah yang telah di tumbuk
- Setelah naik bau masukkan sotong. setelah separuh masak, masuk sos tiram dan sos lada hitam dan juga kicap manis dan masin.(secukup rasa)
- Bila kuah dah agak pekat taburkan bawang besar yang dipotong bulat, biarkan layu seketika.
- Sebelum tutup api tabur daun bawang.
- Sedia utk dimakan...
Baru buat sebentar tadi..mmg sdp mkn ngn ns panas..👍👍
ReplyDelete