click..click

...follower...tqvm..

Mar 29, 2011

MuFFin JaGunG

Assalamualaikum....dan Salam Satu Malaysia...(cheewah.....macam nak berpidatolah pulak)....lama rasanya tak update blog. Kerja....kerja...letih...penat...tension...Kalau berterusan dalam keadaan macam nie bahaya jugakan. Menyentuh tentang perkataan BAHAYA, teringat pula dengan anak saya yang berusia 5 tahun, Belum dapat membezakan lagi antara perkataan bahagia dengan bahaya, betapa jauhnya berbeza perkataan BAHAYA dengan BAHAGIA. Anak saya yang no 2, Alya selalu bagitahu kat adik dia..Alya:"Bahagia adik..jangan main lompat-lompat, nanti jatuh,. Mama : "Alya, bukan Bahagia, Bahaya"...dua tiga hari kemudian...Alya: "jangan berlari adik Anis, Bahagia tu"...Mama: "geleng kepala saja".......tak apalah wahai anakku...mungkin satu hari nanti bila terbaca coretan mama ini akan jadi nostalgia buat dirimu...tentang perkataan Bahagia V Bahaya...Jom Layan Resepi Kat bawah........

CORN MUFFIN
BAHAN-BAHAN

1/2 cawan butter
2/3 cawan gula kastor
1/4 cawan madu
2 biji telur
1/2 tsp garam (saya x letak)
1 1/2 cawan tepung naik sendiri
3/4 cawan Cornmeal (saya ganti dengan jagung cair dalam tin)...setengah tin
1/2 tsp baking powder
1/2 cawan susu (saya guna susu segar)
3/4 cawan jagung segar

CARA MENYEDIAKAN.

1. Putar butter, gula, madu dan telur hingga kembang.
2. Masukkan jagung cair , tepung yang telah di ayak bersama baking powder dan susu berselang seli sambil di kaup perlahan-lahan.
3. Bila telah sebati masukkan jagung segar dan ratakan.
4. Masukkan kedalam paper cup dan masukkan kedalam Muffin pan atau gunakan cupcakes paper cup.
5. Bakar di dalam oven yang telah di panaskan selama 10 minit awal selama 20-30 minit dengan kepanasan 160-C. Gunakan api atas bawah. ( terpulang kpd jenis oven)

No comments:

Post a Comment

KongsiResepi

Rehat Sekejap...