click..click

...follower...tqvm..

Enam hukum menjadi seorang yang bahagia

WaHai Diri..........

1) Bebaskan hati dari kebencian.
2) Bebaskan minda dari kebimbangan.
3) Belajar mensyukuri apa yang ada.
4) Hidup mudah dan bersederhana.
5) Banyak memberi dan kurang meminta.
6) Hadapkan hati pada Allah.

dipetik drpd; Dr. Tengku Asmadi bin T. Mohamad

Sep 24, 2010

Biskut MakMur

Belum terlambat rasanya Tinta mengucapkan "Selamat Hari Raya" kepada semua rakan-rakan Blogger dan pengunjung2 setia Blog DapurkuBerasap...Kemaafan dipohon sekiranya selama menziarah blog rakan2 ada tersalah silap bahasa semasa memberi komen, atau hanya datang bertandang tanpa sebarang komen atau pesan.

Resepi untuk entry kali nie berkisar tentang biskut Raya yang Tinta buat untuk Hari Raya. Biskut nie kalau kat Kuching digelar Biskut Makmur. Biskut yang paling, mudah , save budget dan sedap.

BAHAN-BAHAN BISKUT MAKMUR

  • 1 kg tepung(di sangai, dgn kata lain di goreng tanpa minyak dlm kuali)
  • Minyak Sapi(Ghee)...454gm(setin)...dicairkan atas api dan di biarkan sejuk
  • Gula aising (dlm 200gm)
  • Tepung susu(nespray atau apa2 brand)..100gm
  • mangkuk kertas secukupnya
CARA-CARA MEMBUATNYA
  • Satukan tepung bersama minyak sapi dan gaul sehingga sebati. Biasanya sekilo tepung memang cukup utk minyak sapi yang tin kecil(454gm)
  • Bulat-bulatkan adunan, bakar sehingga masak di dalam oven 160c(selama 15minit)
  • Adunan yang telah masak diguling2kan atas gula aising dan susu
  • Di simpan dalam mangkuk kertas/hiasan

    SeLamaT HaRi RaYa..Maaf ZaHir dan Batin...

    2 comments:

    1. Selamat hari raya Tinta, akak pun buat jg biskut makmur tp bentuk lain.

      ReplyDelete
    2. selamat hari raya kak Azian...tq for visiting...:)

      ReplyDelete

    KongsiResepi

    Rehat Sekejap...