click..click

...follower...tqvm..

Enam hukum menjadi seorang yang bahagia

WaHai Diri..........

1) Bebaskan hati dari kebencian.
2) Bebaskan minda dari kebimbangan.
3) Belajar mensyukuri apa yang ada.
4) Hidup mudah dan bersederhana.
5) Banyak memberi dan kurang meminta.
6) Hadapkan hati pada Allah.

dipetik drpd; Dr. Tengku Asmadi bin T. Mohamad

Jul 1, 2010

KEK LAPIS COKLAT CHEESE




Kek nie, kek kegemaran Tinta, dah beberapa kali buat. Tapi resepi kali nie tinta guna Resepi daripada salah seorang rakan sekerja. Blog nya cantik dan sedap . Kek nie bila Tinta bawa ke tempat kerja ...sekejap je habis...sesiapa yang suka makan kek coklat dan chez yang agak basah boleh mencuba kek nie.


BAHAN-BAHAN

Bahagain kek(coklat)

500 gm muffin mix (perisa coklat)
3 biji telur
75 gm minyak jagung atau mentega cair
200 gm air

1. Satukan semua bahan di atas & pukul dengan kelajuan tinggi sampai gebu & pekat.
2. Bahagi kepada 2 bahagian.
3. Bahagian pertama dituang ke dalam acuan & bakar sampai masak.


Bahagian cheese

500 gm cream cheese
120 gm gula halus
4 biji telur
1/2 sudu teh esen vanilla
30 gm tepung gandum

CARA-CARA MEMBUATNYA

1. Pukul cream cheese bersama gula sampai sebati.
2. Masukkan telur sebiji-sebiji sambil terus dipukul.
3. Tambah sedikit esen vanilla.
4. Masukkan tepung gandum & gaul sebati.
5. Tuang adunan cheese ini ke atas lapisan coklat pertama tadi. Ratakan.
6. Tuang bahagian kedua adunan coklat & bakar sampai masak.(Tinta guna kaedah kukus..jadi kek agak lembab)



9 comments:

  1. em...sedapnye...tertelan air liuk...

    ReplyDelete
  2. aiee..kak, nyaman naa jakk :(

    ReplyDelete
  3. kak...lepas letak adunan cheese tu x payah bakar dulu ke?or rata kan adunan cheese tu then trus letak lebihan adunan coklat tadi then kukus ke?

    ReplyDelete
  4. muffin mix tu macam mana ek? huhu.. baru 1st time nak buat kek ni..

    ReplyDelete
  5. kak muffin mix ya pa bnda ho???mcm nymn jk kek tok,explain lok..pke nk lain pat x??

    ReplyDelete
  6. bahagian kek (coklat) adakah juga di kukus??

    ReplyDelete
  7. bodoi juak kau ya. kek asa taik...bagi pndapat qu jak lha

    ReplyDelete
  8. ya kek ke apa ?? hahaha

    ReplyDelete

KongsiResepi

Rehat Sekejap...