click..click

...follower...tqvm..

Enam hukum menjadi seorang yang bahagia

WaHai Diri..........

1) Bebaskan hati dari kebencian.
2) Bebaskan minda dari kebimbangan.
3) Belajar mensyukuri apa yang ada.
4) Hidup mudah dan bersederhana.
5) Banyak memberi dan kurang meminta.
6) Hadapkan hati pada Allah.

dipetik drpd; Dr. Tengku Asmadi bin T. Mohamad

Aug 10, 2014

Korea Kimchi

KIMCHI, adalah makanan tradisional Korea, salah satu jenis asinan sayur hasil fermentasi yang diberi bumbu pedas. Setelah digarami dan dicuci, sayuran dicampur dengan bumbu yang dibuat dari udang krill, kecap ikan(sos ikan), bawang putih, halia dan bubuk cabai(cili) merah.
Sayuran yang paling umum dibuat kimchi adalah sawi putih dan lobak. Di zaman dulu, kimchi diucapkan sebagai chim-chae (Hangul: 침채; Hanja: 沈菜) yang berarti "sayuran yang direndam." ..SUMBER -Wikipedia.


Setelah melayari beberapa laman web/blog yang berkongsi resepi Korea Kimchi akhirnya, menggunakan resepi yang mudah dan semua bahan2 yang mudah untuk di dapati. Terima kasih kepada izyanlife.blogspot, kerana berkongsi resepi Kimchi ini.



Walaupun dalam kesibukkan terpaksa digagahi jua usaha nak membuat Kimchi nie sebab anak bujangku yang begitu mengemari Kimchi dan begitu juga anak tekakku yang suka makan nasi goreng Kimchi dan Mee Maggie dicampurkan dengan Kimchi nie. Jom semak Resepi cara-cara membuat Kimchi kat bawah...


Bahan-Bahan 
2 kobis panjang or napa cabbage (3.6kg) saya guna sebiji je 800gm
garam secukup rasa untuk melumur pada kobis,
1 lobak putih, (tapi sumpah tak sedap, so jangan letak kalau tak pernah makan) saya pun tak letak
Bahan bubur,
1/2 cup sweet rice floor (aku guna tepung pulut)saya guna tepung beras, sukatan dikurangkan memandangkan saya buat sikit je
1/4 cup sugar
3 cup air
Bahan kimchi paste
3 tablespoon serbuk cili Babas ( ikut kepedasan) saya guna Babas campur AVS
1 cup sos ikan,  saya guna jenama knife
2 large daun bawang,

Blender:
1 bawang besar
3 ulas bawang putih, 
1 inci halia, 
oyster kalau suka, tapi aku tak suka, so tak payah letak nanti rasa lain.

Kobis selepas direndam 4 jam dengan garam
1. Basuh kobis sebersihnya.
2. lumur kobis dengan garam, pastikan rata, 
3. Biarkan 4 jam 
4. Basuh kobis dan bilas 3 kali,toskan kobis and tekan bagi kobis jangan berair sangat (saya potongkan kobis kepada keratan yang kecil agar mudah dimakan) rujuk gambar di bawah


Bubur 
Kimchi paste.
Bubur untuk kimchi.
1. campurkan tepung pulut dengan air dan panaskan sampai keluar bubble.
2. masukkan gula dan kacau dalam 1 minit, tutup api biarkan sejuk.


Kimchi paste
3. blender bawang besar, bawang putih, halia
4. potong daun bawang saiz sederhana ikut korang,
3. dalam bekas yang lain masukkan semua bahan kimchi paste bawang besar, bawang putih, halia, sos ikan, serbuk cili, daun bawang
4. campurkan kimchi paste dengan bubur.
5. rasa kimchi paste kalau tak cukup pedas tambah cili, tak cukup masin tambah sos ikan. tapi pastikan jangan masin sangat sebab kobis dah masin,
 6. ambil kobis masukkan dalam bekas kimchi paste lumur kimchi paste dengan kobis panjang, pastikan rata.
7. tekan kimchi supaya air kobis keluar sebelum letak dalam Tupperware. 
8. masuk dalam fridge, tunggu 24 jam 









Proses membuat Kimchi nie macam nampak rumit, tetapi mudah jerr,,,,selamat Mencuba.....Annyoung,,,,Saranghaeo.


Jul 9, 2014

Biskut DaHLia

Ramadhan Kareem 1435H, bersyukur kita kehadhrat Illahi kerana  kita berpeluang lagi untuk berjumpa dengan bulan Ramadhan bulan yang penuh berkah dan Rahmat. Lama tak update apa2 dalam blog nie, bukannya dapur tak berasap, tapi tuntutan kerja yang datang bertimpa2 memadamkan daya tumpuan dan ilham untuk membuat coretan di alam Maya ini. Hari ini nak berkongsi satu resepi biskut yang menjadi kebiasaan mesti ada untuk hidangan semasa Hari Raya, Biskut Dahlia @ yang hampir sama@sama dengan Biskut Semperit.



Biskut Dahlia
Resepi : Norazie - Resepi.net
Bahan :
300 g mentega - SCS atau Anchor atau mentega pilihan

160 g gula aising - boleh di kurangkan
2 kuning telur
4 sudu makan susu pekat manis -
1 camca teh esen vanilla

240 g tepung gandum * - Jika adunan masih lembik, boleh tambah sedikit2
100 g tepung jagung *
160 g tepung kastard
(*bahan bertanda *  diayak)
Ceri merah - dipotong kecil untuk hiasan



Cara :
  • Putar mentega dan gula aising hingga berkrim, masukkan kuning telur dan esen vanilla @ rose dan putar hingga kembang. (tak perlu pukul lama sebab nanti biskut jadi kembang ).
  • Perlahankan speed, masukkan tepung sedikit demi sedikit hingga habis. Adunan akan menjadi doh yang lembut dan mudah ditekan.
  • Masukkan doh ke dalam alat penekan yang dipasang muncung untuk biskut dahlia. Tekan atas dulang pembakar. Buat hingga siap dan hias dengan sepotong kecil ceri. Bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 175C selama 15 - 20 minit.  
  • (  guna suhu 130 C dan bakar selama 20 minit... suhu ni bergntung pada jenis oven masing)
Biarkan biskut sejuk sedikit atas dulang pembakar sebelum dialihkan ke atas jaringan. Biar sejuk sebelum disimpan dalam bekas kedap udara.

SELAMAT MENCUBA

KongsiResepi

Rehat Sekejap...