click..click

...follower...tqvm..

Enam hukum menjadi seorang yang bahagia

WaHai Diri..........

1) Bebaskan hati dari kebencian.
2) Bebaskan minda dari kebimbangan.
3) Belajar mensyukuri apa yang ada.
4) Hidup mudah dan bersederhana.
5) Banyak memberi dan kurang meminta.
6) Hadapkan hati pada Allah.

dipetik drpd; Dr. Tengku Asmadi bin T. Mohamad

Dec 18, 2010

Umai UdanG

Resepi Dapurku berasap kali nie ialah UMAI UDANG. Umai Udang antara makanan tradisional sarawak. Umai ada pelbagai jenis, antaranya umai Udang, ikan , sotong dan obor-obor.Resepinya hampir sama cuma perlu tukar bahan utama saja. Yang istimewanya umai nie, walau pun ianya tak perlu di masak menggunakan api, tetapi ia tetap masak, sebab diperap bersama air limau nipis dan sedikit cuka. Ikan biasa yang orang guna pula ikan yang tak banyak tulang seperti ikan bawal. Rasa umai nie masam,masin dan pedas. Sesuai sangat di makan bersama ulam-ulaman dan paling best nasi yang masih panas2 bersama tempoyak goreng. Biasanya kalau disebut Umai, bagi yang biasa atau pernah makan, air liur akan merembes, mungkin teringat rasanya yang masam,masin pedas dan sedikit manis(manis ori drpd ikan atau udang yang fresh). Kat blog Dayang Jack pun ada Resepi nie. Boleh KLIK KAT SINI. tapi kali nie saya cuba paparkan resepi saya yang simple dan mudah untuk di cuba.


RESEPI UMAI UDANG

BAHAN-BAHAN

1/2 Kilo udang saiz sederhana besar(biasanya sekilo rm15.00)
5 biji cili padi(kalau suka pedas boleh tambah) ditumbuk lumat
1 biji cili besar(utk hiasan)
2 biji bawang besar(dimayang)
2 biji bawang merah(dimayang)
1 ulas bawang putih(dicincang)
1 inci halia(dihiris panjang)
5 biji buah limau kasturi(diambil jusnya)
1 sudu kecil cuka
perasa secukupnya

CARA-CARANYA

1/. Udang di buang kulit , dibelah dua belakangnya dibersih dan toskan.
2/. Campurkan kesemua bawang dan cili padi yang telah ditumbuk ke dalam udang.
3/. Masukkan perahan air limau bersama cuka.Gaul hingga sebati.
4/. Masukan juga perasa(garam dan bicin(boleh juga di ganti dgn kiub ayam).
5/. Umai boleh di makan setelah diperap sejam atau dua jam ke dalam peti sejuk. kalau di biarkan semalaman lagi sedap rasanya.
Antara banyak2 umai, saya paling suka umai obor-obor. Rasanya agak ranggup bila di kunyah. Tapi penyediaannya agak rumit sikit. Obor-obor perlu direndam, diperah untuk menghilangkan masinnya. 

Ini pula Umai ikan, semasa penyediaan perlu berhati-hati  memotong ikan agar tidak terambil tulang.



1 comment:

KongsiResepi

Rehat Sekejap...