click..click

...follower...tqvm..

Enam hukum menjadi seorang yang bahagia

WaHai Diri..........

1) Bebaskan hati dari kebencian.
2) Bebaskan minda dari kebimbangan.
3) Belajar mensyukuri apa yang ada.
4) Hidup mudah dan bersederhana.
5) Banyak memberi dan kurang meminta.
6) Hadapkan hati pada Allah.

dipetik drpd; Dr. Tengku Asmadi bin T. Mohamad
Showing posts with label Bekal anak2. Show all posts
Showing posts with label Bekal anak2. Show all posts

Jan 28, 2010

French Toast Pizza....

Begitu cepat masa berlalu. Sekarang nie dah penghujung bulan satu. Mungkin kesibukan yang menyebabkan kita tak berasa masa berlalu begitu pantas. Bercerita ttg anak2 bersekolah ,aiman dan alya  sudah masuk Tadika, Aiman 5 tahun, alya 4 tahun. mereka bersekolah dari pagi sehinnga petang. Sebenarnya pelbagai perkara yang menyerabutkan kepala tinta ketika dan saat ini. Perkara berkisar tentang pembantu rumah dan masalah penjagaan anak2. Lain kalilah tinta menulis.
Berbalik French Toast Pizza nie selain di makan bersama air kopi panas, sedap juga di buat macam nie, anak2 boleh buat bekal ke sekolah. Resepi nie idea saya sendiri. Tapi french toast nie agak liat/keras sikit. Siapa takde gigi tak boleh makan barangkali. Jom layan resepi yang simple ini.

BAHAN-BAHAN

Sebatang french toast di belah dua dan dipotong
INTI
daging kisar
bawang besar di hiris halus
cheese mozarella
mayonis
sos spagetti
sedikit minyak untuk menumis

CARA-CARA MEMBUATNYA
1/Daging di tumis bersama bawang besar
2/Roti disapu dgn sos Spagetti
3/Diparut di atasnya sedikit keju Mozarella
4/Di bubuh juga Mayonis
5/Dibakar sekejap di dalam oven....




Jan 24, 2010

Mee Hoon Goreng


Bersua kembali. Siri bekal anak2 ke sekolah menyusul. Mee Hoon goreng juga kegemaran anak2 tinta, tapi tak boleh pedas sangat.Cili kat atas tu utk hiasan saja. Sebab Aiman dan Alya tak suka makan pedas.
Bahan2 pula kena letak isi ayam atau sosej untuk menarik minat mereka makan.
Bahan-bahan pun boleh disiapkan malam dan bangun pagi pagi hanya perlu mengoreng. Resepi mee Hoon tinta nie simple je....

BAHAN-BAHAN

Sebungkus Mee Hoon dicelur dgn air panas
*3 ulas bwg merah
*3 ulas bawang putih
*dikisar/ditumbuk
telur sebiji
sedikit isi ayam
beberapa batang sosej di hiris
sedikit mix vege
1 sudu sos tomato
1 sudu sos cili
1 sudu kicap manis
minyak utk menumis
garam secukupnya

CARA-CARA MEMBUATNYA
1/ Tumiskan bawang yang telah dikisar
2/ Masukkan isi ayam, sosej,telur, tumiskan hingga masak
2/ Masukkan mee hoon yg  telah dicelur
4/ Masukkan semua bahan sos dan sedikit kicap
5/ Tambahkan garam untuk  cukup rasa.





Aiman ...".peace"...Alya...."yummy...yummy".....

Jan 22, 2010

Kentang Goreng .....bersalut tepung


Kentang Goreng bersalut tepung, sedap juga dimakan dengan Mayonis atau sos. Sebenarnya untuk entry yang seterusnya tinta cuba memuatkan pelbagai menu utk bekalan anak2 ke sekolah, untuk memberi idea kepada teman2 yang kekeringan idea untuk menyediakan bekal buat anak2 mereka. Sbelum nie tinta ada menerima SMS dan juga email daripada kawan2 yang bertanya..takde resepi untuk bekalan anak2 ke? Biasanya anak2 tinta suka sangat makan kentang begini. Cara nak membuat pun mudah dan kentang pun tak mahal.

BAHAN-BAHAN

Beberapa biji kentang(dicuci bersih tanpa membuang kulitnya)
Tepung goreng adabi
sebiji telur ayam
minyak untuk mengoreng

CARA-CARA MEMBUATNYA

1/Kentang yang telah dicuci dipotong memanjang
2/direbus sekejap sahaja
3/tepung goreng adabi digaul bersama telur dan sedikit air
4/Kentang dicelup dalam tepung dan di goreng sehingga masak.

* bagi yang mahu lebih cepat kentang wedges begini banyak juga dah dijual readymade

Jan 19, 2010

Roti Pizza


Selamat bersua kembali. Roti pizza nie sebenarnya untuk menghabiskan bekalan cheese dalam peti sejuk. Agak sesuai juga untuk bekalan anak-anak ke sekolah. Bagi ibubapa yang sibuk, roti tu boleh disediakan siap2 malam. Bila bangun pagi hanya perlu masukan dalam oven, siap untuk di simpan dalam bekal.Selain berkhasiat tinta buat begini untuk menukar selera anak2 yang selalu bekal biskut kering ke sekolah. Sos tu sudah semestinya tinta guna tomato, sebab budak2 tak sesuai lagi makan yang pedas2, waktu sarapan pagi.

BAHAN2 ROTI PIZZA

beberapa keping roti
sedikit mentega
beberapa keping cheese(tinta guna slices kraft cheese )
sos tomato
beberapa keping daging burger(dipotong memanjang)

CARA-CARA MEMBUATNYA

1/roti disapu dgn sedikit mentega dan sos
2/susunan daging yang telah dipotong
3/taburkan cheese
4/panaskan didalam oven


KongsiResepi

Rehat Sekejap...