click..click

...follower...tqvm..

Enam hukum menjadi seorang yang bahagia

WaHai Diri..........

1) Bebaskan hati dari kebencian.
2) Bebaskan minda dari kebimbangan.
3) Belajar mensyukuri apa yang ada.
4) Hidup mudah dan bersederhana.
5) Banyak memberi dan kurang meminta.
6) Hadapkan hati pada Allah.

dipetik drpd; Dr. Tengku Asmadi bin T. Mohamad

Jun 20, 2013

Jalan-Jalan cari Makan ...Dapoer penyet , Bandung.


Rumah makan Dapoer (baca : dapur) Penyet terletak di Jalan Gandapura No. 55, Bandung. Ayam penyet nie sebenarnya masakan orang Jawa.
Masih terasa lagi akan kesedapan makan kat sini, ayam penyetnya walaupun kecil, tapi ayamnya penuh khasiat. (Ayam takde suntikan hormon).






Pelbagai menu disediakan, tapi namanya pelik2. Da po er,,,,,hehehe



Sup iga tu maksdunya sup daging. Sop buntut ialah sup ekor. Manakala,bebek pula ialah itek. Cumi pula bukan cumi Jelly tau, tetapi Sotong. Otot penyet pun ada.







Tahu apa entah nama menu nie, tapi sedap banget gitu. 

Ikan Gurame ( ikan Kaloi), goreng crispy, bersama sambal cili hijaunya yang super duper pedas. 


Sambal mangganya, dihidang bersama daun Pudina.



Menu nie, Ikan Bawal Penyet, tapi pelik betul rupa ikan bawalnya.


Yummy.... Jus strawberrynya yang....... rasa Strawberrylah kan.... Hehehe, ketika makan kat sini ada satu peristiwa yang berlaku. Tiba-tiba seorang perempuan datang dengan mengendong anaknya meminta duit. Saya bagi jelah ribu2 rupiah, tak sampai rm1 pun. Bukannya tak nak bagi banyak, simpan untuk peminta2 sedekah yang lain. Setakat nie dulu... Tunggu siri yang berikutnya..

Jun 16, 2013

Jalan-Jalan Cari Makan, Paskal Food Market Bandung & Bangi Kopitiam Bandung.



Paskal Food Market, 1100 menu masakan tradisional Indonesia tersedia dan teh botol nie, saya suka   sebab rasanya yang tak manis dan harganya yang murah tapi sedap.

 Paskal Food Market, Jalan Pasir Kaliki Bandung.


Masa nie dah nak balik ke Hotel , sebab Food Market nie dekat je dengan hotel,tempat kita orang stay, Carrcadin Hotel Kebon Jati., yang tak jauh juga dari Pasar Baru Trade centre, gedung pelbagai yang menjadi kegilaan rakyat Malaysia bila ke sana. Terutama gedung tekstilnya yang murah harganya berbanding yang ada kat Malaysia. 


Nie antara menu yang di oder, Bakso Malang Kapitam namanya. Kenapa di beri nama Malang? Mungkin asal usul empunya Bakso dari tempat yang bernama Malang, dan bukan sebab bernasib malang ye. Terdapat juga menu2 yang lain, tapi untuk makan malam kali nie kami semua oder benda yang sama. Bolehlah diterima oleh selera anak2.



Paskal food market, boleh nampak dari tingkap bilik hotel tempat kami stay, kalau berjalan kaki dalam 15 minit. 




Hotel Carrcadin yang terletak di Jalan Kebon Jati No. 71-75, Bandung Indonesia. Kita orang stay kat sini selama 7 malam. Harga agak berbaloi, sebab saya book melalui Kagum Online, untuk deluxe room dapatlah harga dalam rm180 semalam. Untuk hotel bertaraf 4 bintang rasanya harganya agak murah.  Semasa survey kat agoda untuk deluxe room dalam rm260++, jjadi bagi yang berhajat mahu stay kat sana semasa melancong ke Bandung boleh book thru Kagum Online, lebih murah dan ada free Airport transfer dari Bandara(Airport)  ke Hotel. Kagum hotel mempunyai cawangan hotel yang lain juga sekitar Bandung, seperti Amaroossa, Banana Inn,Carrcadin,Golden Flower,Gino Feruci, Braga,Grand Seriti,Malaka,Serela Riau,Serela Merdeka dan Zodiak Hotel.


Ruang bilik yang agak luas, sq 32. manakala hotel nie memang bersih, cuma rupa-rupanya hotel nie namanya Carrcadin Business and Entertainment, jadi ada pusat Karaoke kat sini. Jadi kalau kebetulan ada apa2 function kat sini, malam2 memang bising.




Menu sarapan nya seperti hotel-hotel kat Malaysia juga.Pelbagai pilihan roti dan bijirin dan ada pelbagai makanan tradisional Indonesia.




Menikmati sarapan pagi selama 6 hari kat sini. Menu yang pelbagai, cuma menu yang hampir sama disajikan  untuk sarapan.









Sementara menunggu Pak Supir datang menjemput , anak2 berposing dulu. Semasa ke sini saya tak bawa kamera, semua gambar yang ada di ambil melalui kamera HP dan Ipad je...Mode 😟menyesal sungguh..😜




Di hadapan pintu lift nak ke bilik ada kedai jual baju Mr Bean.Manakala di tepi hotel pula ada Kedai makan, Bangi Kopitiam Bandung, yang menyajikan menu dari Malaysia seperti nasi lemak berendang, pelbagai jenis roti sama seperti yang terdapat kat Malaysia. Ada yang menyatakan restaurant nie kepunyaan orang Malaysia.  Sebab menu sama seperti yang terdapat kat tempat kita, saya takde mood nak ambil gambar.










Jun 12, 2013

Jalan-jalan cari makan sekitar Bandung, Restaurant Sari Bundo Bandung.


Jus Alpukat@ jus avocado,,,,,bagi mereka yang pernah mengunjungi Jakarta  atau Bandung Indonesia, pasti pernah mencuba jus nie. Jus yang penuh dengan pelbagai khasiat. Sebelum ke Bandung pada cuti sekolah baru-baru nie, rajin jugalah bertanya kepada google tentang tempat-tempat makan yang halal sekitar Bandung. Jadi ramai di antara bloger yang mengesyorkan supaya mencuba jus nie. Tapi rasanya terpulanglah kepada citarasa masing2. Saya tak berapa suka sangat jus nie. Manis banget gitu.




Kalau kat sana restaurant di sebut sebagai rumah makan.Sari Bundo nie mempunyai beberapa cawangan sekitar Bandung dan Jakarta. Kalau di Indonesia cawangan tu maksudnya cabang.




Ruang makan yang agak kemas dan bersih. 


Pelbagai aneka masakan padang yang dihidang secara buffet. Amat menyelerakan dan agak menepati selera kita orang Malaysia. Masakan Minangkabau atau masakan Padang merujuk kepada makanan orang Minangkabau di Indonesia. Nama Padang diberi kerana kota Padang adalah pusat budaya suku Minangkabau. Masakan Minangkabau adalah di kalangan makanan yang termasyhur di sepanjang kepulauan Melayu.






Bergambar kenangan bersama Supir kami, Mas Wushu namanya.

Jun 11, 2013

Jalan-jalan cari makan sekitar Bandung....Kampung Daun Bandung.



Tatkala hiruk pikuk pertikaian membahana dipersada Nusantara
Lengan harapan mulai menggapai impian yang hampir mustahil
Dan…
Melalui keteguhan hati dan kesungguhan
Perlahan jalinan benang cinta dan kasih mulai dirajut
Melalui bisikan dedaunan
Melalui gemericik air yang mengalir
Melalui lautan kerlip lilin dihamparan rerumputan
Maka…
Tempat yang dahulu tak pernah dijamah orang
Bahkan tak seorangpun mau menghampiri
Perlahan namun pasti
Menjadi sebuah tempat yang penuh damai dan cinta
Tercipta sebuah perhentian yang tak pernah sepi
Namun…
Biarkan kami tetap legawa
Agar pongah tak menghampiri
Dan rendah hati selalu menjadi cermin diri kami
Harapan yang senantiasa ada
Semoga hari-hari penuh pertikaian dan bencana segera berlalu
Biarkan negeri ini damai dan tentram
Sedamai Kampung Kecil ini…. KAMPUNG DAUN

credit to google ( kampungdaun.net)


Gambar kurang memuaskan(guna ipad je)....Bagi yang melancung ke Bandung, jangan lupa masukkan kampung Daun sebagai salah satu destinasi tempat makan yang mesti di cuba. Pasti pengalaman menuju ke sana, yang melalui taman bunga yang indah meninggalkan memori indah yang sukar diungkapkan.




Jalan menuju ke tempat makan yang dihiasi dengan pohon-pohon yang menghijau, saujana mata memandang.






Makan sambil bersimpoh, muka kepenatan selepas bershopping sekitar factory outlet Jalan Dago. Bagi yang belum pernah ke Bandung, sebenarnya Bandung terkenal dengan Factory Outlet Storenya (FOS). Kawasan paling banyak Factory Outlet Store ialah di Jalan Riau dan Jalan Dago, namun Jalan Setiabudhi mempunyai Rumah Mode, FOS paling popular di Bandung. Jalan Riau terkenal dengan FOS seperti, Heritage F O, Summit F O, Cascade, For Men, China Emporium, Renaritti, Secret, The Stamp, Terminal Tas, Oasis ( kat sini ada kedai boleh menempah seluar, kita boleh pilih fabrik sendiri dan siap dalam satu hari je, harga memang murah, dah siap dgn upah dan material dalam rm40 lebih je). Manakala di Jalan Dago atau dikenali sebagai jalan Ir H Juanda terdapat Fos seperti Blossom, Rich N Famous,Au’let, Dago Stock Ekspor, M&M,Putri Dago,Raflesia,Up Town,VIP Dll. Untuk itu sediakan duit berjuta-juta ye, sejuta rupiah masa saya pergi hari tu, bersamaan rm318. Baju-baju terutama pelbagai fabrik memang lebih murah kalau dibandingkan dengan harga di negara kita sendiri. 



Makan-makan sambil mendengar deruan air terjun, kicauan burung-burung, pokok-pokok yang hijau saujana mata memandang, Subhanaallah atas ciptaan yang begitu indah.




Ikan Gurame bakar, dimakan dengan sambal,cicah kicap yang pedas, sudahlah perut lapar, memang sedap, licin sehingga menjilat jari.


Nasi yang dibungkus dalM daun pisang, dikenali sebagai nasi timbel.




Pisang cheese yang mewah dengan taburan cheesenya,,,,,yummy.

Nasi goreng Sunda....

Tahu Gojeret, ( apa itu Gojeret saya pun ngak tahu),,,hehe

Tertulis kat menu Es Kelapa Jeruk, rupanya air kelapa muda....


Lepas makan jangan lupa bayar ye....kasir(chasier)....lumayan(mahal), juga harganya tapi amat berbaloi.

Selesai makan, dari Kampung Daun kami berkunjung ke Rumah Stroberi(strawberry), untuk aktiviti petik strawberry...cuaca kat sana, sejuk dingin seperti di Cameron Highland.


Alya n Anis , mengayakan,,,,turban di beli kat Pasar Baru, murah je, tak sampai rm10 satu. 

Bersama Supir kami, Mas Wushu, kawan sekerja Pak Donny. Sesiapa yang nak berkunjung ke Bandung menggunakan khidmat beliau, boleh google Pak Donny Dondon di Facebook, nama Syarikatnya pula DB Rent. Harga yang di beri agak berbaloi, 12 jam sehari dengan kadar 400ribu rupiah( lebih kurang rm 120). Mereka nie fleksible, kita bagitahu jer ke mana kita mahu pergi.



Jangan lupa tunggu posting seterusnya, tentang Jalan2 dan makan2......

KongsiResepi

Rehat Sekejap...