click..click

...follower...tqvm..

Mar 29, 2011

MuFFin JaGunG

Assalamualaikum....dan Salam Satu Malaysia...(cheewah.....macam nak berpidatolah pulak)....lama rasanya tak update blog. Kerja....kerja...letih...penat...tension...Kalau berterusan dalam keadaan macam nie bahaya jugakan. Menyentuh tentang perkataan BAHAYA, teringat pula dengan anak saya yang berusia 5 tahun, Belum dapat membezakan lagi antara perkataan bahagia dengan bahaya, betapa jauhnya berbeza perkataan BAHAYA dengan BAHAGIA. Anak saya yang no 2, Alya selalu bagitahu kat adik dia..Alya:"Bahagia adik..jangan main lompat-lompat, nanti jatuh,. Mama : "Alya, bukan Bahagia, Bahaya"...dua tiga hari kemudian...Alya: "jangan berlari adik Anis, Bahagia tu"...Mama: "geleng kepala saja".......tak apalah wahai anakku...mungkin satu hari nanti bila terbaca coretan mama ini akan jadi nostalgia buat dirimu...tentang perkataan Bahagia V Bahaya...Jom Layan Resepi Kat bawah........

CORN MUFFIN
BAHAN-BAHAN

1/2 cawan butter
2/3 cawan gula kastor
1/4 cawan madu
2 biji telur
1/2 tsp garam (saya x letak)
1 1/2 cawan tepung naik sendiri
3/4 cawan Cornmeal (saya ganti dengan jagung cair dalam tin)...setengah tin
1/2 tsp baking powder
1/2 cawan susu (saya guna susu segar)
3/4 cawan jagung segar

CARA MENYEDIAKAN.

1. Putar butter, gula, madu dan telur hingga kembang.
2. Masukkan jagung cair , tepung yang telah di ayak bersama baking powder dan susu berselang seli sambil di kaup perlahan-lahan.
3. Bila telah sebati masukkan jagung segar dan ratakan.
4. Masukkan kedalam paper cup dan masukkan kedalam Muffin pan atau gunakan cupcakes paper cup.
5. Bakar di dalam oven yang telah di panaskan selama 10 minit awal selama 20-30 minit dengan kepanasan 160-C. Gunakan api atas bawah. ( terpulang kpd jenis oven)

Mar 4, 2011

TAUHU SUMBAT


Tauhu antara makanan kegemaran saya sekeluarga. Tauhu adalah antara makanan berkhasiat tinggi dan elok dijadikan menu di dalam sajian harian. Antara kandungan khasiatnya ialah mengandungi zat minyak Omega 3 bagi membantu menurunkan kadar kolesterol dan protein yang kaya dengan asid amino penting.

Di samping itu, tauhu juga mengandungi vitamin A, B dan E serta kalsium, zat besi, fosforus, kalium dan sodium. Bukan saja banyak khasiat, tauhu juga adalah makanan yang paling senang untuk disediakan dan boleh dimasak dalam pelbagai cara seperti menggoreng, rebus, kukus dan sebagainya.

Tauhu atau tofu merupakan produk kacang soya yang sangat penting kerana mengandungi nilai gizi yang tinggi. Isoflavon yang terdapat di dalam tauhu merupakan sumber fitokimia yang sangat kaya di dalam kacang soya dan mampu melawan kanser kerana adanya kesan fitoestrogen. Wanita Jepun dikatakan berisiko rendah untuk mendapat kanser payudara dan mempunyai kadar isoflavin yang tinggi kerana banyak mengambil produk kacang soya. Hasil daripada kajian selama 20 tahun di Amerika telah membuktikan bahawa lelaki yang gemarkan susu kacang soya dapat pengurangkan risiko pengembangan kanser prostate sebanyak 70% berbanding mereka yang tidak menggemarinya.


(info dpt melalui Mr Google,..tq)...


Untuk resepi Tauhu Sumbat kali nie, saya merujuk kepada Blog Chef terkenal Hanieliza Cooking.Minta izin CnP resepi...terima kasih banyak2.

Resepi Tauhu Sumbat

Bahan
4 keping tahu putih
timun
carrot
minyak

Cara
1. Tahu dibasuh dan gorengkan sehingga masak [golden brown]
2. Angkat tahu dan sejukkan
3. Tahu dipotong 2 dan belahkan dalamnya untuk memasukkan sayuran.
4. Parutkan carrot dan timun. gaulkan.
5. Masukkan sayuran dlam belahan tahu.
6. Hidangkan dengna sos cili atau sos kacang.

Sos Cili
5 biji cili merah
5 biji cili kering [rebus]
1 ulas bawang putih
1 s/b gula
1 s/b cuka
1 cawan air
1 s/b tepung jagung [bancuhkan dengan sedikit air]
garam

Cara
1. mesinkan semua bahan kecuali tepung jagung sehingga halus.
2. Panskan bahan cili sehingga emndideh.
3. Masukkan bancuhan tepung jagung dan biarkan agak pekat sikit.
4. Tutup api dan biarkan sejuk.



KongsiResepi

Rehat Sekejap...