click..click

...follower...tqvm..

Enam hukum menjadi seorang yang bahagia

WaHai Diri..........

1) Bebaskan hati dari kebencian.
2) Bebaskan minda dari kebimbangan.
3) Belajar mensyukuri apa yang ada.
4) Hidup mudah dan bersederhana.
5) Banyak memberi dan kurang meminta.
6) Hadapkan hati pada Allah.

dipetik drpd; Dr. Tengku Asmadi bin T. Mohamad

Feb 24, 2011

MuFFin VaNiLLa Chips Coklat


Muffin Vanilla Chips coklat, lama dah buat baru masuk N3 untuk kali nie. Agak letih juga hari nie. Selalunya hari Jumaat rasa bertenaga sebab ada hujung minggu untuk bercuti, tapi mungkin sebab memikirkan beberapa tugasan yang perlu di hantar hari isnin nie. Mungkin ada sesetengah org ingat mnjadi guru tu mengajar saja, tapi sebenarnya zaman yang serba canggih manggih nie guru banyak bebanan tugas lain, bermacam-macam kertas kerja yang perlu di submit bermacam mesy. juga yang perlu di hadiri, belum lagi kena marking kertas dengan buat bermacam report. Tapi kalau difikir balik takde perkerjaan yang mudah. Semuanya memerlukan kesabaran dan pengorbanan. Hilang mood betul minggu nie, yang paling tak best weekend tanpa my hubby, dia outstation. Terpaksalah aku sorang2 yang nelayan melayan kerenah anak2. 
Sebelum nie pernah buat resepi nie, asalnya Vanilla Muffin. sebab dah terbiasa guna resepi tu.  hanya edit sikit bubuh coklat chips. Nak resepi KLIK KAT SINI.

Sebelum.........................


Selepas........................

Feb 17, 2011

Muffin Kenny Rogers


Masih terasa lagi kelembutan, kegebuaan dan kesedapan, muffin kenny rogers, terutama Muffin Pisang. Sempena Wed anniv yang ke 8 hari tu, berpeluang keluar berdua2an saja dgn husband. Selalunya kalau keluar kemana-mana mesti ada pengacau yang tiga orang tu. Tapi kalau takde mereka tak best pula rasa. Rasa tersekat pula makanan tu kat anak tekak bila keluar dan makan berdua2. Tapi masuk jugalah dalam perut.(gimik bahasa je)....Sebenarnya kebetulan pula cuti peristiwa sempena tahun baru cina hari tu, dan anak2 bersekolah. Sekali sekali mengenang saat2 dulu2 , apa salahnyakan. Jadi cuci2 jelah mata wahai pengunjung2 blogku apa yang telah masuk kedalam perutku sekaligus menambah Kg kat penimbang..:(. 


air nie memang sedap......tak boleh diminum selalu....manisnya

nie kira makanan orang berdiet jugalah kan..protein tinggi......
nie part yang aku makan...

 yang nie....setengah ekor ayam.....terlebih kenyang pulak....

semoga hubungan kami berkekalan hingga akhir hayat.....amin


untuk anak2ku ..Muffin Pak Kenny yang mmg sedap....


Bersama dengan N3 nie ada sedikit Tazkirah untuk Bacaan tentang penggunaan perkataan Salam. Info nie dapat dari FB.


SIAPA YANG MENGGUNAKAN PERKATAAN "SALAM"?  Apakah maksud disebaliknya??
Maka berpalinglah (hai Muhammad) dari mereka dan katakanlah: "Salam (selamat tinggal)".  Kelak mereka akan mengetahui (nasib mereka yang buruk). (QS. 43:89)
 

Baik gunakan.........ASSALAMUALAIKUM or ASSALAMUALAIKUMWARAHMATULLAHIWABARAKATUH...
Ilmu utk dikongsi bersama. 


Sekadar peringatan untuk semua rakan-rakan muslim yang lain.
Pagi semalam saya dengar radio ikim (91.50 fm). Ustaz Zawawi ada cerita tentang sunnah Rasulallah s.a.w.
  Antara yang dibincangkannya ialah tentang bab cara memberi salam.
Menurut ustaz Zawawi Yusof, Baginda SAW memberi salam dengan lafaz "Assalamualaikum" dan menjawab salam dari para sahabat baginda dengan salam yang lengkap iaitu "Wa
alaikumussalam warahmatulallahhi wabarakatuh.”  Ringkasnya, baginda SAW akan beri salam dengan ucapan - "Assalamualaikum" dan jawab salam - "Waalaikumussalam warahmatulallahi wabarakatuh"
Lagi satu, perlu diingatkan juga semasa menjawab salam, saya dengar ramai orang jawab salam dengan ucapan yang tidak tepat.


Jawab salam yang betul ialah
"WAALAI KUMUS SALAM" dan bukannya yang selalu saya dengar iaitu WAALAI KUM SALAM."
Apabila kita ingin berkirim salam pada orang lain, hendaklah kita berkata "Kirim salam, assalamualaikum pada ASHREE ye" contoh lerr.  Dan bukannya : "Kirim salam kat ASHREE yer.”  Dan jangan pula memandai-mandai tambah perkataan seperti " Ko tolong
kirim salam maut kat dia yer".

Statement ini walaupun dalam nada bergurau, tapi ia adalah menyalahi syariat dan berdosa, walaupun sekadar gurauan! Selain itu, janganlah kita menggantikan perkataan "Assalamualaikum" dengan "A'kum" dalam sms atau apa sekalipun melalui tulisan.
Jika perkataan "Assalamualaikum" itu panjang, maka hendaklah kita ganti dengan perkataan
"As Salam" yang membawa maksud sama dengan "Assalamualaikum".
 

Sesama lah kita memberitahu member-member yang selalu sangat guna shortform "A'kum" dalam sms ataupun email.  Perkataan 'AKUM' adalah gelaran untuk orang-orang Yahudi untuk orang-orang bukan yahudi yang bermaksud 'BINATANG' dalam Bahasa Ibrani.
Ia singkatan daripada perkataan 'Avde Kokhavim U Mazzalot' yang bermaksud 'HAMBA-HAMBA BINATANG DAN ORANG-ORANG SESAT'.  Jadi, mulai sekarang jika ada orang hantar shortform "A'kum", kita ingatkan dia guna "As Salam" kerana
As Salam ialah dari perkataan "Assalamualaikum".

Jangan guna "Bye" kerana"Bye" adalah jarum sulit Kristian yang bermaksud "Di Bawah Naungan Pope."
  Jangan guna "A'kum" kerana"A'kum" bermaksud "Binatang" dalam bahasa Yahudi.  Jangan guna "Semekom" kerana "Semekom" bermaksud "Celaka Kamu."  Gunakan perkataan "As Salam" sebagai singkatan bagi "Assalammualaikum."  Tolong forward kepada umat Islam yang lain, untuk elakkan diri daripada membuat dosa..
Sekian, semoga ada manfaatnya.

Feb 12, 2011

Baked Peach Yogurt Cheese Cake

Selamat berhujung minggu kepasa semua pembaca blog dapurku berasap. Sebenarnya semasa membuat entry nie agak terkejut terbaca status salah seorang kawan FB yang berbunyi "Wanita berkerjaya takde Maid is Stupid"....agak terkilan dengan pernyataan tersebut al-maklum saya juga berkerjaya dlm masa yg sama tak ada pembantu rumah. Kata2 tersebut rupanya bukan drpd kawan saya tersebut, tetapi dia mendengar seseorg mengeluarkan statement tersebut. Saya 90% tak bersetuju dgn pernyataan tersebut. Sebab ramai rakan sekerja yg berkeluarga dapat menguruskan rumahtangga tanpa bantuan pembantu rumah.Pelbagai masalah memang ada kalau kita tidak ada pembantu rumah tapi dengan adanya pembantu rumah tak juga semua masalah kita dapat diselesaikan. Yang penting kerjasama daripada kedua belah pihak samada suami atau isteri perlu ada dalam menguruskan rumahtangga. Daripada sepuluh cerita daripada sepuluh rakan2 yang pernah ada pembantu rumah rata2 mereka menghadapi pelbagai masalah juga bila ada pembantu rumah. Saya sendiri pernah ada pembantu rumah tetapi sekarang membuat keputusan untuk tidak ada pembantu rumah setelah banyak isu yang timbul terutama pelbagai kerenah dan syarat-syarat yang di kenakan.
Berbalik pula resepi peach cheeseCake pula, sebenarnya saya ambil resepi nie drpd buku koleksi peribadi oleh Alex Goh, buku yang bertajuk "Creative Making Of Cakes"...dah lama buku tu tersimpan akhirnya ada juga masa untuk mencuba resepi nie. Cuma sebab saya malas nak buat kek span sebagai alas, saya guna biskut marie saja seperti dalam cara membuat kek cheese oreo .Buat dua biji kek hari tu, sebiji untuk di makan sendiri dan sebiji tempahan dari rakan sekerja. Jom semak resepi di bawah.......

 Yang nie tempahan dari rakan sekerja Puan Dayang Aliza,
.
Resepi Peach Yogurt Cheese Cake

Sediakan Kek span vanila bulat nipis berukuran 9" (saya tak ikut resepi asal, saya hanya guna Roti marie ditumbuk halus campur mentega cair sebagai base)

Filling(Inti)

(A) 500 gm krim keju
      50gm gula
(B) 50gm tepung
(C) 1 biji telur
      3 biji kuning telur
(D)  150 gm yogurt
(E)  3 biji putih telur
       70gm gula
       Secubit asa garam
(F) 300 gm kepingan buah Pic

CARA-CARA MEMBUATNYA;

1/. Putar A sehingga lembut dan gebu, Campur B dan adun sehingga sebati
2/. Tambah C dan pukul hingga tidak berbintil-bintil
3/. Campur D dan gaul rata-rata. Pukul E sehingga pekat, campur adunan tadi dan gaul hingga sebati.
4/. Letak selapi nipis kek span vanilla ke dalam acuan bulat( saya guna base biskut marie). Susun kepingan pic di permukaan. Tuang adunan keju ke atas lapisan tadi. Bakar secara waterbath pada suhu 160c selama 60 minit. Siap untuk dihidangkan.




KongsiResepi

Rehat Sekejap...