click..click

...follower...tqvm..

Enam hukum menjadi seorang yang bahagia

WaHai Diri..........

1) Bebaskan hati dari kebencian.
2) Bebaskan minda dari kebimbangan.
3) Belajar mensyukuri apa yang ada.
4) Hidup mudah dan bersederhana.
5) Banyak memberi dan kurang meminta.
6) Hadapkan hati pada Allah.

dipetik drpd; Dr. Tengku Asmadi bin T. Mohamad

Feb 17, 2011

Muffin Kenny Rogers


Masih terasa lagi kelembutan, kegebuaan dan kesedapan, muffin kenny rogers, terutama Muffin Pisang. Sempena Wed anniv yang ke 8 hari tu, berpeluang keluar berdua2an saja dgn husband. Selalunya kalau keluar kemana-mana mesti ada pengacau yang tiga orang tu. Tapi kalau takde mereka tak best pula rasa. Rasa tersekat pula makanan tu kat anak tekak bila keluar dan makan berdua2. Tapi masuk jugalah dalam perut.(gimik bahasa je)....Sebenarnya kebetulan pula cuti peristiwa sempena tahun baru cina hari tu, dan anak2 bersekolah. Sekali sekali mengenang saat2 dulu2 , apa salahnyakan. Jadi cuci2 jelah mata wahai pengunjung2 blogku apa yang telah masuk kedalam perutku sekaligus menambah Kg kat penimbang..:(. 


air nie memang sedap......tak boleh diminum selalu....manisnya

nie kira makanan orang berdiet jugalah kan..protein tinggi......
nie part yang aku makan...

 yang nie....setengah ekor ayam.....terlebih kenyang pulak....

semoga hubungan kami berkekalan hingga akhir hayat.....amin


untuk anak2ku ..Muffin Pak Kenny yang mmg sedap....


Bersama dengan N3 nie ada sedikit Tazkirah untuk Bacaan tentang penggunaan perkataan Salam. Info nie dapat dari FB.


SIAPA YANG MENGGUNAKAN PERKATAAN "SALAM"?  Apakah maksud disebaliknya??
Maka berpalinglah (hai Muhammad) dari mereka dan katakanlah: "Salam (selamat tinggal)".  Kelak mereka akan mengetahui (nasib mereka yang buruk). (QS. 43:89)
 

Baik gunakan.........ASSALAMUALAIKUM or ASSALAMUALAIKUMWARAHMATULLAHIWABARAKATUH...
Ilmu utk dikongsi bersama. 


Sekadar peringatan untuk semua rakan-rakan muslim yang lain.
Pagi semalam saya dengar radio ikim (91.50 fm). Ustaz Zawawi ada cerita tentang sunnah Rasulallah s.a.w.
  Antara yang dibincangkannya ialah tentang bab cara memberi salam.
Menurut ustaz Zawawi Yusof, Baginda SAW memberi salam dengan lafaz "Assalamualaikum" dan menjawab salam dari para sahabat baginda dengan salam yang lengkap iaitu "Wa
alaikumussalam warahmatulallahhi wabarakatuh.”  Ringkasnya, baginda SAW akan beri salam dengan ucapan - "Assalamualaikum" dan jawab salam - "Waalaikumussalam warahmatulallahi wabarakatuh"
Lagi satu, perlu diingatkan juga semasa menjawab salam, saya dengar ramai orang jawab salam dengan ucapan yang tidak tepat.


Jawab salam yang betul ialah
"WAALAI KUMUS SALAM" dan bukannya yang selalu saya dengar iaitu WAALAI KUM SALAM."
Apabila kita ingin berkirim salam pada orang lain, hendaklah kita berkata "Kirim salam, assalamualaikum pada ASHREE ye" contoh lerr.  Dan bukannya : "Kirim salam kat ASHREE yer.”  Dan jangan pula memandai-mandai tambah perkataan seperti " Ko tolong
kirim salam maut kat dia yer".

Statement ini walaupun dalam nada bergurau, tapi ia adalah menyalahi syariat dan berdosa, walaupun sekadar gurauan! Selain itu, janganlah kita menggantikan perkataan "Assalamualaikum" dengan "A'kum" dalam sms atau apa sekalipun melalui tulisan.
Jika perkataan "Assalamualaikum" itu panjang, maka hendaklah kita ganti dengan perkataan
"As Salam" yang membawa maksud sama dengan "Assalamualaikum".
 

Sesama lah kita memberitahu member-member yang selalu sangat guna shortform "A'kum" dalam sms ataupun email.  Perkataan 'AKUM' adalah gelaran untuk orang-orang Yahudi untuk orang-orang bukan yahudi yang bermaksud 'BINATANG' dalam Bahasa Ibrani.
Ia singkatan daripada perkataan 'Avde Kokhavim U Mazzalot' yang bermaksud 'HAMBA-HAMBA BINATANG DAN ORANG-ORANG SESAT'.  Jadi, mulai sekarang jika ada orang hantar shortform "A'kum", kita ingatkan dia guna "As Salam" kerana
As Salam ialah dari perkataan "Assalamualaikum".

Jangan guna "Bye" kerana"Bye" adalah jarum sulit Kristian yang bermaksud "Di Bawah Naungan Pope."
  Jangan guna "A'kum" kerana"A'kum" bermaksud "Binatang" dalam bahasa Yahudi.  Jangan guna "Semekom" kerana "Semekom" bermaksud "Celaka Kamu."  Gunakan perkataan "As Salam" sebagai singkatan bagi "Assalammualaikum."  Tolong forward kepada umat Islam yang lain, untuk elakkan diri daripada membuat dosa..
Sekian, semoga ada manfaatnya.

1 comment:

  1. assalamualaikum...mmg betul ni Ummi..masa akak pegi Kuliah Dhuha kt umh akak pn ustaz ada ckp cam nie..tp almaklum la org2 skrg nie bila kita ckp benda2 yg betul & larang buat yg salah mmg ssh diorg nk ikut..apa2 pun kita cubalah utk sedarkan masyarakat disekeliling kita yer..

    ReplyDelete

KongsiResepi

Rehat Sekejap...