click..click

...follower...tqvm..

Enam hukum menjadi seorang yang bahagia

WaHai Diri..........

1) Bebaskan hati dari kebencian.
2) Bebaskan minda dari kebimbangan.
3) Belajar mensyukuri apa yang ada.
4) Hidup mudah dan bersederhana.
5) Banyak memberi dan kurang meminta.
6) Hadapkan hati pada Allah.

dipetik drpd; Dr. Tengku Asmadi bin T. Mohamad

Dec 6, 2011

Western Food...JJCM

"Selamat Tahun Baru 2012.....cepatnya masa berlalu, hari berganti hari, bulan berganti bulan, tahun berganti tahun, di manakah kita berada.?.Adakah ada perubahan positif dalam hidup kita atau ada perubahan negatif. Di mana jua kita berada di kedudukan mana pun kita berdiri, marilah kita sama2 mengucapkan kesyukuran kepada yang Esa kerana kita masih lagi berpeluang menjadi penghuni di dunia yang fana ini.Terima kasih diucapkan kepada pengunjung2 dapurku berasap, kerana sudi menjenguk blog ini.Semoga tahun 2012, kita semua dimurahkan rezeki dan dipermudahkan segala urusan hidup kita. Takde update resepi kali nie, cuma panduan kepada kaki2 makan sekitar kuching yang ingin mencuba makanan barat atau western food yang bertaraf 5 bintang...memang sedap.

Grilled Lamb Chop served with sauted vegetable & garlic mash.

Jalan-jalan cari makan kali nie, mencuba makanan ala2 barat di salah sebuah Hotel terkenal di Kuching, CAFE MAJESTIC, Riverside Hotel.Agak berbaloi menjadi ahli Kelab Prestige sebab bila kita menjamu selera kat hotel nie, Grand magherita Kuching dan juga Damai Resort Kuching, kita akan mendapat beberapa keistimewaan atau diskaun, samada penginapan atau menjamu selera.Bagi kaki2 makan sekitar Kuching atau Blogger2 yang mahu jadi ahli boleh menghubungi saya thru mesej..


makanan kegemaran Aiman...Spaghetti daging.



Black pepper steak...

Nasi goreng ikan masin...




Ruang makan yang selesa....


Aiman, Alya & Anis...my L I F E my L O V E.


Nov 22, 2011

Cup Cake...Muffin Coklat

Selamat bercuti buat  ibu2 semua, tetapi bukan bercuti daripada tugas2 sebagai pengurus rumahtangga,  bercuti drpd menghantar atau menjemput anak2 dari sekolah, al-maklum cuti sekolah baru pun bermula. Dah lama tak membaking. Baru2 nie buat cupcake sempena majlis Konvokesyen aiman, satu2nya anak lelaki ku. Dah besar anak mama, tahun depan dah masuk darjah satu. Jom semak resepi kat bawah sambil mencuci mata melihat gambar2 aiman semasa majlis konvokesyen.
Cup Cake menggunakan resepi muffin coklat, manakala toppingnya menggunakan fresh cream. kali nie cuba resepi daripada izahdaut.blogspot.com.


Resepi MuFFin Coklat

Bahan-bahan (10 biji )
200g coklat masakan
70g mentega
2 biji telur
50g gula halus
60g tepung gandum
1 sudu kecil baking powder

Cara-caranya
1. Cairkan coklat. Gunakan kaedah "double boiler" .
2. Kemudian masukkan mentega. Kacau sehingga mentega cair. Selepas tu bolehlah panaskan oven sehingga suhu 170C.
3. Dalam mangkuk lain, masukkan telur dan gula. Kacau sampai sebati. Tak perlu penaik(kembang).
4. Masukkan telur ke dalam mangkuk coklat. Kacau biar campuran sebati.
5. Ayakkan tepung dan baking powder ke dalam mangkuk coklat. Gaul sehingga sebati.
6. Isikan adunan ke dalam bekas muffin sehingga 1/2 penuh atau 60% penuh. Bakar selama 20 minit.




Aiman Bin Taha...majlis Konvokesyen , TaDiKa SaYang, 19 nov 2011.



merakam kenangan bersama rakan-rakan dan guru-guru yang penuh dedikasi dalam mendidik pelajar. Buat guru-guru di Tadika Sayang Kuching, jutaan terima kasih atas ilmu yang dicurahkan kepada anakku. Jasa dan budi baik kalian semua , hanya Allah yang membalasnya.

Aiman bersama rakan2 seperjuangan , Irfan dan Iwan, diabadikan utk tatapan aiman suatu hari nanti.



Alya Farzana,  5 tahun, penuh bersemangat buat persembahan sewaktu majlis Konvo abangnya.

"Ya Allah, jadikanlah anak-anakku, antara mereka yang berjaya hidup mereka di dunia dan akhirat"...amin.

Nov 10, 2011

11.11.11..."Selamat Hari Jadi"


11.11.11,,,,,istimewanya tarikh hari nie. Mungkin ramai di luar sana yang berhasrat merakamkan sesuatu yang bermakna pada tarikh tersebut, untuk dijadikan kenangan di dalam melayari kehidupan di alam yang fana ini. Sebenarnya semalam 10.11.11, merupakan hari lahir suami tercinta,,,Mr Taha Hj Wahab, bersama pasangan kembarnya. Dengan iringan doa, semoga sentiasa  dimurahkan rezeki yang penuh keberkatan dan dilanjutkan usia dalam kebaikan. Amin.

My lovely hubby bersama kembarnya.


Bersempena befday hubby,,,,,,jalan-jalan cari makan kat salah sebuah restaurant Cina yang halal di Kuching, Meisan Restaurant, Grand Magheritha Hotel (Holiday Inn).
Fish lip soup....




Meisan Roasted Chicken......




Buttered Prawn....

Meisan Roasted Duck.....

Garoupa Fish.....
 Wok Lotus Roo....

Meisan  Pancake......




Bapa dan Mak mertua...........Semoga sentiasa di dalam lindungan yang Esa.





Oct 25, 2011

Lasagna Daging


Lasagna Daging.....dah lama plan nak buat Itallian Food nie, akhirnya tercapai juga misiku untuk mencuba resepi yang saya perolehi daripada HUSMYNA KITCHEN. Terima kasih atas perkongsian resepi. Yang bestnya kat blog tu, resepi nie siap tunjuk satu2 cara nak buat lasagna, mmg sesuaiii sangat dgn saya nie sloww learner dlm bab2 western food. Selalunya makan lasagna kat Pizza Hut, anak2 pun amatlah mengemari makanan Itali nie. Biasanya kalau makan kat Pizza Hut atau kat Secret Recipe tu sekejap je licin pinggan. Saiz yang kecil harga pun boleh tahan. Tapi bila beli bahan2 untuk membuat Lasagna nie memang boleh tahan harganya, tapi puas hati sebab boleh dapat banyak. 
Terima kasih sekali lagi atas Tuan empunya Blog....share resepi ye... :)

RESEPI LASAGNA
Bahan-Bahan:
1 kotak instant Lasagna sheet
Mozarella Cheese (Jenis Shredded Cheese)

Sos Daging/Ayam:
1 blok daging/ayam kisar RAMLY
1 tin cendawan butang potong dadu (kalau nak bubuh la)
1 biji bawang besar potong dadu
5 ulas bawang putih ketuk & cincang
1 sudu besar cili boh (kalau nak pedas…x mau tak apa)
2 sudu besar tomato pure/tomato potong dadu
1 botol sos spaghetti KIMBALL
sedikit lada hitam & oregano
gula & garam secukupnya

Cara :
Panaskan minyak masak. Masukkan bawang putih dan bawang besar. Biar hingga naik bau dan layu. Masukkan cili boh & tumis sampai kering. Masukkan daging cincang dan biar hingga empuk. Masukkan sos spaghetti, tomato puri, lada hitam, oregano, gula dan garam. Masukkan cendawan butang. Biar hingga kering sikit tapi jangan terlalu kering kerana kita memerlukan kelembapan dari sos daging/ayam untuk melembutkan kulit lasagna semasa proses membakar di dalam oven. Tips, buat sos ni lebih rasa manis dari masin sebab nanti cheese dah masin.

Sos Putih/Sos keju:
2 sudu besar butter
2 sudu besar tepung gandum
500ml susu full cream (½ kotak susu yg besar)
2 sudu besar mozarella cheese
sedikit lada sulah & garam

Cara:
Di atas api perlahan, masukkan mentega ke dalam periuk. Biarkan cair.Masukkan tepung dan kacau hingga sebati. Tutup api. Masukkan susu dan gaul hingga sebati.Masukkan cheese, lada sulah dan garam. Kemudian letakkan semula periuk di atas api sederhana dan terus kacau hingga adunan menjadi likat. (Jangan terlalu likat/lama sebab apabila sos telah sejuk, ia akan menjadi lebih likat daripada ketika panas).

Cara Melapis Lasagna:
1.Lapiskan instant lasagna sheet di dalam bekas. *Sebelum tu, rendamkan lasagna sheet tu dalam bekas berisi air suam (dalam 10 minit)-agak2 banyak mana nak guna
2. Kemudian, buat satu lapisan nipis sos daging/ayam di dalam loyang.
3. Tuang sos putih/sos keju ke atas lapisan sos daging/ayam tadi.
4. Taburkan Mozarella Cheese.
5. Ulang semula langkah 1-4 berulang kali hingga habis.(lebih kurang 3 lapisan)
6. Pada lapisan terakhir selepas lapisan sos putih/sos keju, taburkan mozarella cheese rata-rata sampai penuh.
7. Bakar di dalam oven sehingga keju kelihatan mencair dan masak.




Sep 28, 2011

Paprik Udang


dah lama tak update apa2 resepi....bukan nya dapurku tak berasap.....cuma kemalasan melanda diri. Pejam celik-pejam celik, nampaknya kita berada di akhir bulan september.
~~ Selamat tinggal September, Selamat datang Oktober, tak sabar rasanya menunggu mu November, apatah lagi diri mu Disember.....berdebar2 menanti kemunculan mu Januari 2012...... 
Kali nie mencuba resepi yang disekodeng daripada blog Hana's Family. Bahan-bahan diubah mengikut selera sekeluarga...esp...bab sayur-mayur(sebab anak2 suka makan cauliflower berbanding sayuran yang lain....sesiapa yang nak cuba...rujuk resepi kat bawah

Resepi : Paprik Udang


~Bahan-bahan paprik Udang ~
  • 500g udang segar
  • 4 ulas bwg merah - ditumbuk
  • 2 ulas bwg putih - ditumbuk
  • 1 labu bwg besar - dimayang
  • 2 btg serai - dititik
  • beberapa helai daun limau purut
  • 2 biji buah tomato -x bubuh
  • 5 biji cili padi - ditumbuk- kalau tak nak pedas kurangkan
  • bunga kobis, kacang buncis/panjang, karot dan jagung muda
  • sedikit sos tomato, sos cili, sos tiram dan kicap manis
  • bahan2 perasa
Cara-cara
  1. Panaskan kuali.
  2. Tumis bawang merah, bwg putih dan cili yg ditumbuk, kacau sekejap.
  3. Masukkan sos tomato, sos cili, sos tiram dan kicap manis serta udang. Biarkan mendidih sekejap dan masukkan pula sedikit air. masukkan serai, daun limau purut dan sayur-sayuran.
  4. Bila dah mendidih, masukkan bwg besar dan buah tomato. semasa menghidang, perahkan limau kasturi.



Sep 26, 2011

Jalan-Jalan Cari Makan

Bukan saja cantik dipandang tetapi juga sedap di makan, merujuk kepada gambar pencuci mulut di atas,...biasanya kalau menjamu selera kat mana2 restaurant atau hotel, saya paling suka memerhatikan cara mereka memperagakan pelbagai pencuci mulut.

Jalan- jalan cari makan kat The Orchid Garden cofee House Hotel grandmargherita. ...sempena hari jadi hari tu, sekali sekala menjamu selera kat Hotel......

bapa dan mak mertua.......
anak2 dan suami.............
























Sep 19, 2011

Sweet memories...15Sept2011

memories are part of life whether they are sweet or bitter...but memories are memories...the only differance is that sweet memories are the heaven of our mind which enchant us and remain for longer period while bitter memories rankle in our heart and make our life misrable.....cakap omputih sebagai permulaan entry kali nie....gambar di atas sebenarnya hadiah sempena hari lahirku yang ke...35 tahun...Bunga Ros merah 12 kuntum dari Ibu mertua dan kek befday dari suami.....terima kasih banyak2....kenangan manis seharusnya dirakam sebagai tinta utk kenang2an.


Sempena befday, kebetulan Cuti hari Malaysia...adalah masa terbaik untuk bercuti bersama keluarga....membawa anak2  ke DAMAI BEACH RESORT, Santubong, Sarawak.

Gelagat anak2....mama hanya suka merakam gambar..
tetapi tdk berapa suka bergambar...

aiman........antara perangai pelik dan yg mama tak suka....
aiman tidak suka pasir.....dan tidak mahu memijak pasir, sikap paling lucu, apabila melihat minah salleh@omputih pakai bikini, aiman akan menutup muka dan mukanya akan kemerah2an...


Alya Farzana....kadang2 terlampau manja......dan kadang2 terlampau cemburu...

Anis hayani.....paling manja...dan suka menanggis apabila kelibat mamanya hilang dari pandangan...





Indahnya alam ciptaan Illahi.......





KongsiResepi

Rehat Sekejap...