click..click

...follower...tqvm..

Enam hukum menjadi seorang yang bahagia

WaHai Diri..........

1) Bebaskan hati dari kebencian.
2) Bebaskan minda dari kebimbangan.
3) Belajar mensyukuri apa yang ada.
4) Hidup mudah dan bersederhana.
5) Banyak memberi dan kurang meminta.
6) Hadapkan hati pada Allah.

dipetik drpd; Dr. Tengku Asmadi bin T. Mohamad

Nov 5, 2010

Tomyam SeaFood Ori

TomYam Seafood ori, begitulah tajuk resepi dapurkuberasap kali nie. Ori tu maksudnya original tanpa sebarang tomyam paste. Bahan2 wajib untuk membuat Tomyam ori sudah semestinya mesti ada serai, daun Limau purut dan semestinya limau nipis dan cili hidup. Nie kali kedua buat tomyam sebegini. Biasanya guna paste. Rupa2nya Tomyam mnggunakan bahan2 asli lebih sedapppp, berbanding mnggunakan paste. Tomyam ada pelbagai jenis, ikut suka kitalah nak bubuh apa2 pun. Ada Tomyam Ayam, daging, tulang daging, ketam,udang, sotong, sayur2an dan mcm2 ada. Untuk membuat resepi nie saya merujuk resepi yg dikongsi oleh  e-nalovelykitchen, dari Jepun. Lama tak dengar khabar E-na, sibuk agaknya. Saya CnP tetapi ubah sedikit ikut bahan2 yang ada. Terima kasih E-na atas perkongsian resepi.

Bahan-bahan

  • Sedikit Udang(dibersih)
  • Sedikit Sotong (dipotong)
  • Kobis
  • Cauliflower
  • Baby Corn
  • 1biji bawang besar dipotong
  • 1-2 ulas bawang putih (diketuk)
  • 2  biji tomato dibelah 4
  • 3  batang serai(diketuk)
  • 2 biji limau nipis(nak masam letak lebih)
  • 2 helai daun limau purut
  • 3 biji cili api/siam(nak pedas letak lg byk)
  • sedikit cili serbuk(utk warna merah)..kalau nak buat tomyam putih tak perlu bubuh
  • 4-5 cawan air
  • Garam secukup rasa
  • Sedikit Perasa


Cara-Cara

1. Panaskan 1 sudu besar minyak masak.
2. Masukkan bawang putih, kacau hingga naik bau,jgn sampai hangit.
3. Masukkan air, biarkan mendidih.
4. Masukkan serai.
6. Kemudian masukkan cauliflower, bawang besar, baby corn.
7. Perahkan limau nipis dan masukkan daun limau purut serta cili padi yg di ketuk.
8. Masukkan garam dan perasa.Rasakan cukup masam,masinnya dan akhir sekali baru
masukkan udang dan sotong
9. Bila sudah masak masukkan tomato dan tutup api dapur.
10.Sedia untuk dihidangkan.

4 comments:

  1. Ades... Nyaman na juak tk... Terliur kmk... Aok o, jarang nemu org mlh tom yam ori... selalu mesti make paste nya. Should try this

    ReplyDelete
  2. jangan sik cuba ainn..bukan nak muji masakan dirik empun tapi ori lebih nyaman compare dgn makey paste

    ReplyDelete
  3. Wah best benar!!! Boleh lah ku masak Tom Nyam ngan kawan ku dr Thai time winter tok!!! Christmas makan tom nyam makai panaskan badan....

    ReplyDelete
  4. sdap ehs....terliur dh tok...slurp2x..

    ReplyDelete

KongsiResepi

Rehat Sekejap...