click..click

...follower...tqvm..

Nov 15, 2010

Kek Lapis Tiga Rasa


SeLamaT Hari Raya Adil Adha kepada semua rakan2ku, rakan2 blogger dan pengunjung2 DapurkuBerasap. Setiap kali Hari raya Haji, sebenarnya ada kenangan sedih yang tak mungkin akan luput dari ingatan saya. Ayahanda tercinta dua tahun yang lepas pegi mengerjakan Haji, dan beliau tak kembali2, meninggal di Tanah Suci Mekah, sebaik saja habis mengerjakan semua rukun Haji. Buat Ayahanda Hj Unai Bin Gani, semoga Rohmu ditempatkan bersama golongan syuhada' dan golongan para solihin. Al-Fatihah.



Bersempena hari Raya haji saya paparkan sebuah resepi dari koleksi peribadi, kek lapis Tiga Rasa sebenarnya nama asalnya Kek Lapis Sadam Hussein, nie salah satu kek vetren(agak Lama), rasa2nya semasa zaman kegemilangan pemerintahan Sadam Hussein. Jadi kek nie saya tukar nama , bersesuaian dgn gabungan rasanya terdiri drpd milo, horlick dan sekaya. Bagi sesiapa yang baru nak belajar membuat kek lapis Sarawak, boleh mencuba kek nie, sebab penyediaannya agak mudah dan rasa(taste)nya memang sedap. lembab dan lemak manis. 
 
Resepi Kek Lapis Tiga Rasa

BAHAN-BAHAN

  • 10 biji telur ayam
  • 16 oz butter(guna Brand Golden churn)
  • 1 tin kecil milo
  • 1botol horlick
  • 1 tin susu manis
  • 1 tin sekaya
  • 1 gelas gula halus
  • 1 gelas tepung gandum
  • perwarna: Hijau, kuning, gula hitam(Browning sugar)
*sukatan gelas boleh guna 11/2 Cup

CARA-CARA MEMBUATNYA
1. Asingkan putih telur dan kuning telur, pukul berasingan, 
(kuning telur di pukul bersama mentega, gula,susu)*..putih telur pula di pukul berasingan sehingga seperti buih. Satukan ( * ) dgn putih telur sehingga sebati
2. Masukkan tepung gandum
3. Kemudian adunan tadi dibahagikan kepada tiga bahagian:-)
a. bahagian 1 (bubuh Horlick bersama warna kuning( saya tak bubuh) guna warna asli)
b. bahagian 2 (bubuh sekaya bersama warna hijau)
c. bahagian 3 (bubuh Milo bersama (browning sugar)=hitam
4. Kukus warna hitam terlebih dahulu, diikuti warna hijau kemudian warna kuning. (setiap lapisan di kukus lebih kurang selama 25-30 minit bergantung kpd pengukus masing2.

3 comments:

  1. alfatihah..moga rohnya dicucuri rahmat.rezeki meninggal ditanah suci...kan.memang sedap nampaknya kek tuu..fuhh

    ReplyDelete
  2. Mcm sedap ja kek ni, tp..skrg ni blum ada masa mau buat kek utk diri sendiri.. sibuk dgn tempahan.. Insya Allah, klu ada masa, mau cuba jg kek ni...Mana tau boleh dikomersilkan...hehehe

    ReplyDelete
  3. Izzah>>...tq
    Rose>>....maju betul biznes kau...semoga semakin laris kek kau tu

    ReplyDelete

KongsiResepi

Rehat Sekejap...