click..click

...follower...tqvm..

Enam hukum menjadi seorang yang bahagia

WaHai Diri..........

1) Bebaskan hati dari kebencian.
2) Bebaskan minda dari kebimbangan.
3) Belajar mensyukuri apa yang ada.
4) Hidup mudah dan bersederhana.
5) Banyak memberi dan kurang meminta.
6) Hadapkan hati pada Allah.

dipetik drpd; Dr. Tengku Asmadi bin T. Mohamad

Jan 16, 2010

LAKSA SARAWAK....


Laksa Sarawak, dah lama buat baru ada masa nak update dalam blog.Dapur tinta bukan tak berasap. Setiap hari masih lagi berasap, gambar masakan masih lagi ambil. Cuma makin hari makin hilang rasa semangat nak menjenguk blog nie. Harap2 diberi idea dan kekuatan untuk terus berblogging.


Bahan-bahan utama laksa Sarawak. Mesti ada pes laksa. Yang nie tinta beli je. Kalau nak resepi boleh merujuk kat blog  Teratak Mini Dayang Jack.... Klik je kat situ Tinta dah setkan terus pgi kat resepi pes laksa tu. kak Dayang izinkanTinta  refer blog Teratak mini utk rujukan pembaca2 yang tak jumpa pes laksa readymade.



1/isi ayam diracik halus
2/ crabstick
3/limau kasturi
4/udang
5/telur ayam digoreng dan dihiris
6/sambal belacan
(Cara nak buat sambal senang je, cili kering dikisar bersama belacan,tumis sehingga masak)..kuantiti dan kepedasan, ikut citarasa masing2.)

RESEPI LAKSA SARAWAK....

BAHAN-BAHAN DAN CARA2 PENYEDIAAN..



Bahan A

Sebungkus perencah laksa Sarawak(pes Laksa)450ml
Santan (1/2 kilo)
Dua keping Asam gelugur
-Lain orang lain cara memasak laksa nie, kalau tinta pes tu dikisar halus2 menggunakan blender kemudian direbus bersama asam gelugur, dan akhir sekali dimasukkan santan. ada setengah orang pes laksa tu di rebus kemudian di tapis.

Bahan B

sebungkus mee hoon,(diselur dgn air panas),.
udang(Dibuang kulit direbus,)
Crabstick
limau kasturi (dibelah dua)
isi ayam, disiat panjang2
daun ketumbar dihiris halus
sambal belacan,

5 comments:

  1. waduhh!...sedaapppnyaaa!...kmk baruk2 tok tek plan molah laksa srwk utk hari tok tp x sempat nk molah koh sb xda di rumah the whole day. Harap2 esk jd plan nk masaknya. Nang dh lmk kmk sik makan. Bila nanggar laksa dipolah ktk tok alu kecur liur kmk...alu besemangat eh..hihik.

    Iboh giya eh..jgnlah x bsemangat indah...kmk suka bah nanggar menu2 ktk. Best2 jak bah. Kmk pun lately x dpt nk jenguk blog sendirik sb gago gilak ngan mcm2 hal...mun ada n3 pun stkat nk antar n3 jak tp x sempat nk jln2 ke blog...

    apa2pun tq sb sudi promote pes laksa kmk. Harap2 ada yg sudi mencubanya kelak.

    take care ya.

    ReplyDelete
  2. salam tinta. lama tak jengah dapur tinta ni!! ada laksa sarawak hari ni!! mesti sedap!!

    ReplyDelete
  3. sedap nyeee .. teringat masa gi sarawak .. 2-3 kali gak sempat makan laksa ni .. cuma pes je tak beli sbb jumpe yg lagi 2-3 hari n xpired .. tak jadi beli laa ..
    tetiba rasa lapar lak memalam buta ni

    ReplyDelete
  4. Wahhh Tinta nampak sedapnya laksa sarawak tu....belum pernah rasa laksa sarawak..mesti kena cuba ni

    ReplyDelete
  5. salam kak,
    kamek pun suka laksa sarawak tok. kalo akak ada masa kamek mintak resipi bihun belacan blh sik. susah nar mauk cari kt sitok (KL), mayb sik ada.

    ReplyDelete

KongsiResepi

Rehat Sekejap...