click..click

...follower...tqvm..

Enam hukum menjadi seorang yang bahagia

WaHai Diri..........

1) Bebaskan hati dari kebencian.
2) Bebaskan minda dari kebimbangan.
3) Belajar mensyukuri apa yang ada.
4) Hidup mudah dan bersederhana.
5) Banyak memberi dan kurang meminta.
6) Hadapkan hati pada Allah.

dipetik drpd; Dr. Tengku Asmadi bin T. Mohamad

Jan 22, 2010

Kentang Goreng .....bersalut tepung


Kentang Goreng bersalut tepung, sedap juga dimakan dengan Mayonis atau sos. Sebenarnya untuk entry yang seterusnya tinta cuba memuatkan pelbagai menu utk bekalan anak2 ke sekolah, untuk memberi idea kepada teman2 yang kekeringan idea untuk menyediakan bekal buat anak2 mereka. Sbelum nie tinta ada menerima SMS dan juga email daripada kawan2 yang bertanya..takde resepi untuk bekalan anak2 ke? Biasanya anak2 tinta suka sangat makan kentang begini. Cara nak membuat pun mudah dan kentang pun tak mahal.

BAHAN-BAHAN

Beberapa biji kentang(dicuci bersih tanpa membuang kulitnya)
Tepung goreng adabi
sebiji telur ayam
minyak untuk mengoreng

CARA-CARA MEMBUATNYA

1/Kentang yang telah dicuci dipotong memanjang
2/direbus sekejap sahaja
3/tepung goreng adabi digaul bersama telur dan sedikit air
4/Kentang dicelup dalam tepung dan di goreng sehingga masak.

* bagi yang mahu lebih cepat kentang wedges begini banyak juga dah dijual readymade

6 comments:

  1. salam tinta. anak2 akk mmg suka kentang goreng ni tp akk tak tau nak buat. bolehlah akk cuba ikut resepi tinta. anak2 akk pn suka bawa bekal ke sekolah.

    ReplyDelete
  2. anak akak pulak suka mkn ngan cis!! pas tu goreng kentang tu kosong2 aje.potong tipis2.

    ReplyDelete
  3. salam...

    kamek pun suka molah kentang goreng kedak tok...nang nyaman bah makey tepung adabi ya..kdg2 kmk molah makey breadcrumb.

    terus rasa lapar nanggar kentang ktk ya bah...hehe

    ReplyDelete
  4. weiiii sedap tu jgn kata kids....mak pun ikut sekali suka kentang camni...yummmm

    ReplyDelete
  5. anis, kak ain, kak dayang, JC..
    hahaha...ada pernah baca tak?..kalau makan kentang berat badan cepat naik...ish susah juga nak jaga pemakanan bila dah agak berumur nie...

    ReplyDelete
  6. saya ade jual serbuk cheese cm KFC tu untuk pencecahnya..le hubungi saya di ellycun@gmail.com

    ReplyDelete

KongsiResepi

Rehat Sekejap...