click..click

...follower...tqvm..

Enam hukum menjadi seorang yang bahagia

WaHai Diri..........

1) Bebaskan hati dari kebencian.
2) Bebaskan minda dari kebimbangan.
3) Belajar mensyukuri apa yang ada.
4) Hidup mudah dan bersederhana.
5) Banyak memberi dan kurang meminta.
6) Hadapkan hati pada Allah.

dipetik drpd; Dr. Tengku Asmadi bin T. Mohamad

Nov 8, 2009

IKan MaSak Terung Asam.....


 

 

 

Ikan masak Terung Asam.....

 
Rasa-rasanya masa belajar kat KL dulu tak pernah lagi terjumpa Terung nie, tak tahu pula di tempat lain ada ke tidak terung nie. Sekali lagi dapurku berasap memperkenalkan salah satu lagi masakan asli orang melayu Sarawak. Rasa masakan nie sama rasa macam ikan masak asam pedas....

 
Bahan-bahan

 
Terung asam(seperti dlm gambar dibawah)
Ikan(mana2 jenis ikan) terutama ikan sungai
Beberapa ulas bawang putih(ditumuk)
Bawang merah(ditumbuk)
Serai(diketuk)
3 biji cili hidup
kunyit hidup
Perasa secukupnya

 
CARA-CARA MEMBUATNYA:

 
  • Ikan dilumur dengan kunyit hidup.
  • Rebuskan air, bila mendidih masukkan kesemua bahan yang ditumbuk bawang2,serai,cili
  • Masukkan ikan dan bubuh perasa
  • Terus tutupkan api supaya ikan tidak hancur.

 

Nielah rupa terung asam...sebelum dan setelah dipotong..
Selain dengan ikan , terung boleh juga dimasak dgn sambal belacan.

 

 

 

 


 

 

4 comments:

  1. dulu masa kecik2 mak akak ada tnm pokok terung asam ni. mak akak rajin buat sambal belacan ngan terung asam ni. now ni dh jrg jumpa terung asam ni.

    ReplyDelete
  2. TQ coz slu nyenguk blog kamek. memang sedap semua masakan ktk ia. mun ktk buka kedai makan nang laku.

    ReplyDelete
  3. Salam, memang kat sem. tak da terung ni.Saya pertama kali rasa pun sewaktu ke Sarawak dulu.Diperkenalkan oleh Rosni & suaminya Zaidi teman dari Sarawak. Bawa balik dan masak asam pedas. Emmmm... sedap!

    ReplyDelete
  4. Mmg dap r,sy mmg suke mkn asam trong msk ikan,cmpor nanas pn ok gak,suami suke sgt mkn ni.

    ReplyDelete

KongsiResepi

Rehat Sekejap...